Велкова: Очаква се през седмицата "Лукойл България" да внесе до 100 млн. лв. свръхпечалба

  • 19 декември 2022 13:47

  • 338
  • 1
Велкова: Очаква се през седмицата "Лукойл България" да внесе до 100 млн. лв. свръхпечалба
© Novini.bg/ Canva

Очаква се през тази седмица "Лукойл България" да преведе в бюджета като авансов данък върху свръхпечалбата си до 100 млн. лв. Това каза служебният министър на финансите Росица Велкова в отговор на журналистически въпрос. Доколкото ми е известно, няма промяна в позицията на "Лукойл", коментира още Велкова. 

Доскоро компанията не плащаше данъците си в България. В края на ноември на съвместна пресконференция в Министерския съвет беше обявено, че от 1 януари догодина "Лукойл Нефтохим Бургас" и "Лукойл България" прехвърлят икономическата си дейност, приходите и данъците в България.

Деветият пакет от санкции на ЕС срещу Русия може да ограничи работата на "Лукойл Нефтохим"

На пресконференцията беше посочено, че изпълнението на предвиденото в европейската регулация допълнително облагане на свръхпечалбата с данък от 33 на сто ще доведе до многократно по-големи приходи в бюджета на България. Според разчетите след изземване на свръхпечалбите може да разчитаме в бюджета тази година да влязат 100 млн. лв., а догодина - 700 млн. лева, посочиха от Министерството на финансите.

Радина Лазарова
338 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.12.19 | 15:56

1
Очаква се. Но вместо това ще си теглят 200 милиона ДДС което не са плащали. Все пак трбва да се финансира путлеризма някак от червените говнояди, пРезидента и останалите предатели.

Добави коментар

Водещи новини