По-скъп газ през декември

  • 01 декември 2022 16:35

  • 1271
  • 5
По-скъп газ през декември
© Getty Images, архив
Слушай новината Слушай новината

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за декември в размер на 146,09 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

"Булгаргаз" предлага по-висока от обявената цена на природния газ за декември

На тази цена „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.   

Комисията утвърди цената след извършен анализ на внесените днес от „Булгаргаз“ ЕАД актуални данни и документи, в които са посочени цените на отделните доставчици и размера на техните количества в общия микс. Регулаторът установи, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от няколко различни източника за доставка.

В ценовия микс е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България - Гърция“ /IGB/, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват около една 27% от потреблението на страната и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво. След организиране на тръжни процедури „Булгаргаз“ е сключил и два договора за доставка на втечнен природен газ /ВПГ/ с търговци на природен газ от региона.

Необходимото количество за м. декември е осигурено и с доставка на тръбен газ, закупен на платформата на „Газов Хъб Балкан“, след проведен търг. 

„тип аукцион“. Освен това „Булгаргаз“ е включил в ценовия микс и количества природен газ от добив от ПГХ „Чирен“. 

След извършената проверка на всички разходи за закупуване на природен газ Комисията коригира цената, предложена в днешното заявление на „Булгаргаз“ ЕАД, и я намали от 146,83лв. /MWh на 146,09 лв./MWh.  Установено е, че в предложената цена неоснователно са включени разходи в размер на 2 454 017 лв. за доставка на количества на Виртуална търговска точка България. Тези разходи са извадени от общите разходи на обществения доставчик за покупка на природен газ, които формират цената за м. декември 2022 г. С осигурените количества природен газ се покриват ангажиментите на обществения доставчик към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти и по Програмата за освобождаване на природен газ.  

Една от основните причини за увеличението в сравнение с м. ноември е високата цена на синьото гориво, съхранявано в газохранилището в Чирен. През основния период за нагнетяване - август и септември т.г. цените на международните газови борси достигнаха изключително високи нива и това повиши цената на газа за ПГХ „Чирен“. По тази причина в ценовия микс за м. декември добиваният газ от хранилището е с най-висока стойност, съпоставен с другите ценообразуващи елементи. От друга страна, с настъпването на отоплителния сезон цената на природния газ нараства поради увеличеното потребление, най-вече от топлофикационните дружества. Допълнителен негативен фактор е и нарастването на борсовите индекси на международните пазари през последните дни на м. ноември. 

Независимо от това за българските потребители - битови и стопански, включително и топлофикационните и газоразпределителните дружества, утвърдената цена от 146,09 лв./MWh остава значително по-благоприятна от   индексите на европейските газови пазари за доставки през декември 2022 г., които са на нива от 119 EUR/MWh. Утвърдената цена е почти два пъти и половина по-ниска от тази за м. септември – 353,21лв./MWh и е по-изгодна дори и ако  ценовият микс включваше доставки по прекратения договор с „Газпром експорт“. Изчисленията показват, че ако "Булгаргаз" ЕАД продължаваше да доставя природен газ от руската компания, цената щеше да бъде над 157 лв./MWh, а не 146,09 лв./MWh. 

Очакваната законодателна промяна, с която се планира да отпаднат задълженията на „Булгаргаз“ за осигуряване на количества по Програмата за освобождаване на природен газ, е допълнителен фактор за постигане на по-добри цени за потребителите на синьо гориво. С промяната тези количества, които са на възможно най-благоприятни цени, вече няма да бъдат насочвани към платформата за търговия на „Газов хъб Балкан“, а ще остават в ценовия микс за регулирания пазар. Само за м. декември тази мярка би спестила на обществения доставчик разходи от 17 милиона лв., което директно ще повлияе за допълнително намаляване на регулираната цена на синьото гориво.

Решението на КЕВР за утвърждаване на цената на природния газ за м. декември ще бъде публикувано на интернет страницата на регулатора.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1271 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.01 | 19:20

5
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 22 години съм) Секс модел съм) Обикновено продавам моите XXX снимки. Днес можете да ги видите безплатно. Ето връзката ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)
Еми ...идиот си

2022.12.01 | 18:34

3
А последиците от действия на им,укропитек психясал???Ти не си само идиот, а и кретеноид !!
Емѝ...

2022.12.01 | 18:42

4
Срал съм ви в устенцата, кypви тролски, кои последствия?
Емѝ...

2022.12.01 | 18:10

2
Кире и Кокорчо ги нема от 5 месеца на власт, но тиквената гнилоч продължава да бълнува за тях.

2022.12.01 | 17:21

1
Путин е виновен, а Кире тъпото и кокорчо педалисимос само комисионни са взели !!!

Добави коментар

Водещи новини