Трябва да знаем всичко това, за да не бъдем излъгани на Черния петък

  • 23 ноември 2022 09:21

  • 427
  • 0
Трябва да знаем всичко това, за да не бъдем излъгани на Черния петък
© Novini.bg/ Canva

Черният петък и голямото пазаруване идват. Комисията за защита на потребителите стартира проверки за нелоялни търговски практики.

Първото нещо, за което трябваме да внимаваме, е търговецът, от когото пазаруваме. Според европейското законодателство, всеки електронен търговец трябва да обяви коя е фирмата му, къде се намира и контакти за връзка. На второ място са условията, с които трябва да се съгласим, за да закупим дадена стока или услуга. Това заяви директорът на Европейския потребителски център (ЕПЦ) Соня Спасова в ефира на "България сутрин".

Експерт предупреди за онлайн измами на „Черния петък“

По думите ѝ все повече хора пазаруват онлайн. Спасова цитира данни на Българската е-комерс асоциация, според които потребителската кошница е в размер на 555 евро - повече от предходната година.

"Добре е преди Черния петък в рамките на седмица или две да проверяваме цената на желания продукт. Друг съвет е да се гледа абсолютната цена, а не процента на намалението", поясни директорът на ЕПЦ.

Спасова констатира още, че за "червена лампичка" при онлайн пазаруване може да бъде приемано намаляването на цената на абсолютно всички стоки в даден магазин.

"Ако пазаруваме от търговец от ЕС, можем да върнем почти всички стоки, закупени онлайн. Има някои изключения от хигиенна гледна точка. Важно условие е те да не бъдат използвани", подчерта тя. 

В ефира на Bulgaria ON AIR гостът отбеляза, че законодателството е уредено добре и при онлайн, и при пазаруване във физически магазин. В първия случай разполагаме с 14 дни да върнем стоката. Във физическите магазини срокът за връщане е по преценка на търговеца. 

"Според законодателството минималната гаранция за всички стоки е 2 години. Ако търговец ви даде 2 месеца гаранция, можете да оспорите това, включително и при покупка на обувки", каза Спасова.

Директорът на ЕПЦ бе категорична, че не е логично при онлайн покупка да ни бъдат искани повече от три имена и имейл. "Българите обичаме да плащаме кеш, когато получим стоката. В чужбина няма такава практика. В подобни случаи е добре да се плати с кредитна или дебитна карта", смята тя.

Спасова обобщи, че удължаването на Черния петък се дължи на икономическата обстановка и стремежа на търговците да пазаруваме повече. 

Радина Лазарова
427 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини