Официално: Продават ВМЗ Сопот до три месеца

  • 10 юли 2012 09:15

  • 825
  • 0
Официално: Продават ВМЗ Сопот до три месеца
©

ВМЗ-Сопот от днес е в процедура на приватизация. Това съобщи пред ръководството и работниците на предприятието министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

От днес започва да тече срокът за подаване на документи на инвеститори, посочи министърът. В продължение на три месеца ще трябва да се намери купувач на предприятието. Той трябва да е стратегически инвеститор, който произвежда същата продукция, трябва да е търговец, да продава и да купува. Новият инвеститор трябва да произвежда и гражданска продукция съгласно новите параметри, уточни Добрев.

До 30 дни ще станат ясни кои са кандидатите, а след това започва проверката от ДАНС и специалните служби. Стратегията за приватизация бе приета вече в Народното събрание, каза Добрев като изтъкна, че в обсъждането на тази стратегия е участвал лично той, когато е бил депутат. До 20 юли на работниците трябва да бъде изплатена заплатата за месец май. В петък, който мина, са били платени всички останали заплати до този месец. Следващите месеци поетапно ще бъдат изплатени и останалите задължения на работниците. Бъдещият инвеститор ще трябва да запази средната работна заплата в размер на 550 лева, както и численият състав на работещите. Министрите Делян Добрев и Тотю Младенов и председателят на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев бяха посрещнати с аплодисменти от хората в предприятието. Министър Делян Добрев каза, че процесът на приватизация най-вероятно ще бъде труден, тъй като дружеството има големи задължения. Много по-лесно е щяло да бъде ако този процес е бил започнал преди три или пет години. Шансовете тогава са били по-големи. Изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов каза, че вече е имало няколко запитвания за дружеството.

Последвайте канала на

Novini.bg
825 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини