Росен Христов: Очакваме окончателните детайли по споразумението за внос на втечнен газ от Египет за България

  • 08 ноември 2022 16:22

  • 633
  • 4
Росен Христов: Очакваме окончателните детайли по споразумението за внос на втечнен газ от Египет за България
© Булфото

България очаква окончателните детайли от страна на Египет относно подписване на споразумение за внос на втечнен природен газ (ВПГ) от арабската република. Това е заявил българският министър на енергетиката Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския пред египетския всекидневник „Дейлинюзиджипт“. 

Властите в София очакват възможно най-скоро да се активира споразумението (за доставки на ВПГ) и се стремят да засилят сътрудничеството си с Кайро в сферата на енергетиката, е добавил министър Христов в кулоарите на 27-ата Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (КOП27), която се провежда в египетския курорт Шарм ел Шейх. 

Миналия месец България и Египет подписаха меморандум за разбирателство за доставки на ВПГ. Тогава българският енергиен министър изрази желанието на страната ни Египет да бъде един от важните източници на газ, който да задоволи част от потреблението на България на фона на забележителните исторически отношения и желанието за разширяване на сътрудничеството между двете държави, особено в областта на енергийните доставки, припомня египетското издание.

По време на посещението на българския министър на енергетиката в Египет в края на октомври бе договорено подписването на меморандум за разбирателство за развитие на техническо, научно, технологично и търговско сътрудничество в сферата на петрола и газа по начин, който постига обща полза и за двете държави.

През септември българският президент Румен Радев и египетският му колега Абдел Фатах ас Сиси обсъдиха начини за укрепване на двустранното сътрудничество в енергийния сектор.

"Булгаргаз" избра доставчиците на втечнен газ за ноември

Двустранните политически отношения между България и Египет са традиционно добри, посочва на официалната си страница българското външно министерство. Египет е първата арабска държава, с която България установява дипломатически отношения на 3 февруари 1926 г.,  и е най-големият търговско-икономически партньор на България в Близкия изток и Африка.

Двустранните отношения се основават на широка договорно-правна база, включваща 23 документа. Добре развита правна рамка има в областта на селското стопанство, търговията, икономиката и военното сътрудничество, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
633 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.08 | 19:48

4
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)
НЕ ЧУВАШ ЛИ

2022.11.08 | 17:11

3
КВО ПИТАМ БЕ, С В И Н ЬО !
С ВИН ЬО БЪЛГАРСКА

2022.11.08 | 17:09

2
ЗАЩО Е СКЪП МИКСА, КАТО МАРИЦИТЕ БЛЪСКАТ ЗА ОДРИН?
СТЪРДЖЪН

2022.11.08 | 16:47

1
ОТКОГА СЕ Е НАТОЧИЛА ЗА СЪЩОТО :)

Добави коментар

Водещи новини