Пеканов: Ползите от еврото са повече от каквито и да е рискове

  • 07 ноември 2022 18:00

  • 604
  • 5
Пеканов: Ползите от еврото са повече от каквито и да е рискове
© Булфото, архив

Последният редовен кабинет направи стъпката да приеме Националния план за въвеждане на еврото. Поздравявам двата предишни редовни кабинета, които направиха важни стъпки. Има анализи, колкото искате. Истината е, че вече отдавна е минало времето за анализи, сега е времето за действия.Това заяви в интервю за предаването "Лице в лице" вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена,.

"Анализът се прави преди да влезем във валутния механизъм. Затова беше толкова важно решението на парламента, където видяхме ясно мнозинство "за" процесът да продължи", добави той.

"Ползите от еврото са повече от каквито и да е рискове", категоричен бе Пеканов. По думите му, ударно покачване на инфлацията след въвеждане на еврото в страната ни няма да има.

БНБ отрече да е писала доклад срещу приемането на еврото

Пеканов посочи, че е горд, че както е било обещано,в рамките на служебния кабинет, беше одобрено първото плащане за България по Плана за възстановяване и устойчивост. "Изминаха 22 месеца докато Планът на България бъде одобрен. Това е един голям успех за страната ни. Това е първа стъпка. Вместо да се възгордяваме от успехите, те трябва да ни мотивират да работим още по-усилено по следващите стъпки. Тези милиарди ще бъдат използвани за инвестиционните проекти, заложени в плана: започва реалзация на важните проекти в сферата на образованието, изграждането на STEM центровете, помощта за енергийната ефективност", изброи той.

Пеканов след одобрените от ЕК 1,37 млрд. евро: Планът работи, полагаме всички усилия

По думите му законите по ПВУ са готови, като голяма аст от тях вече са входирани в парламента. Той поясни, че остава единствено Законът за енергетиката. "Нямаме критерий за енергийна бедност", открои Пеканов като проблем.

Още 9 милиарда лева трябва да получи България по следващите плащания, част от Плана за възстановяване. Следващото се очаква да дойде през следващата година.

Теодора Павлова
604 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.07 | 19:55

4
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Kornela

2022.11.07 | 21:48

5
И теб ли ще те пратиме за Украйна , да натръшкаш руснаците с венерически болести ?

2022.11.07 | 18:45

3
pe dal az jiveia vav germania i da ti kaja 3 staen apartament naema pri marka 500 marki a sega pri evro bokluk naem 1000 evro nali vijdash pe di kakva e faidata ot evroto

2022.11.07 | 18:42

2
Утре искам да чета по Новините че са те заляли със туба бензин и са ти драснали клчеката ..но преди това са ти натрошили капачките !
доларът е наш,

2022.11.07 | 18:40

1
проблема е ваш ...

Добави коментар

Водещи новини