Иван Хиновски посочи кога ще плащаме по-малко за парно и топла вода

  • 02 ноември 2022 07:58

  • 1263
  • 3
Иван Хиновски посочи кога ще плащаме по-малко за парно и топла вода
© БТВ
Слушай новината Слушай новината

Има насищане на пазара на втечнен газ и интензивно се строят терминали и енергийният експерт Иван Хиновски не очаква промени, а леко политическо поевтиняване на топлинната енергия от Нова година. Ефектът от поевтиняването на газа с 47% ще бъде временно спиране на тренда на инфлацията, посочи още той пред bTV. 

Според него спрямо цените в момента най-изгодно за отопление през зимата ще са инверторните климатици. Това е най-достъпното и най-изгодното в момента, добави Хиновски.

Хиновски допълни, че има тенденции за поевтиняване и на цените на тока.

Иван Хиновски (енергиен експерт) разкри какво ще се случва с цената на газа

Иван Хиновски посочи, че има начини да се повлияе и в търговските отношения между „Литаско“ и „Лукойл“. Не може да се влиза като слон в стъкларски магазин и да се изземват печалби, смята Хиновски и добави, че има много механизми, по които държавата да поеме бранша на горивата.

От своя страна Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията не вярва да има чувствителна промяна скоро на топлинната енергия, въпреки че газът поевтинява с 47%. Хранилищата са почти пълни до максимална степен, което позволява да се спестява газ, но когато започне отоплителният сезон тенденцията ще се обърне поради липсата на доставки на газ от „Газпром“, посочи Владимиров.

Той очаква от догодина – първото тримесечие на 2023 г. да има поскъпване на синьото гориво. Дългосрочното решение на проблема е енергийна ефективност. Ако хората използват стари уреди, техните сметки ще скочат и това ще доведе до социално недоволство. Държавата трябва да образова хората как да спестяват средства и да инвестират повече в енергийна ефективност,  каза още Мартин Владимиров.

 

Росица Валентинова
1263 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.02 | 10:31

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Гост

2022.11.02 | 08:46

2
И този платен шестак се изказа, няма да намалят и една стотинка, само дрънкат тъпотии, но то това им е работата, за това са изпратени в телевизиите
Емѝ...

2022.11.02 | 08:14

1
Хиновски не е "енергиен експерт", а обикновено неуко плямпало и агент на ДС. 168chasa.bg/article/6060945

Добави коментар

Водещи новини