Синдикатите у нас искат спешна среща с президента, настояват за увеличение на заплатите

  • 18 октомври 2022 09:57

  • 1280
  • 1
Синдикатите у нас искат спешна среща с президента, настояват за увеличение на заплатите
© Novini.bg

Трябва да се компенсират доходите спрямо инфлацията. През 2023 година трябва да се възстанови покупателната способност. Някои стоки като олиото са повишили цената си с 50%. Това заяви председателят на КНСБ Пламен ДимитровПламен ДимитровПламен Димитров е президент на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ).

Той добави, че ще искат среща с президента и темите ще са доходите и енергетиката.

КНСБ и КТ "Подкрепа" искат ръст на доходите и да има мерки за овладяване на кризата

Дали ще има правителство е втори въпрос, но парламент ще имат и трябва да се гласува бюджет. С КТ "Подкрепа" обмисляме действията си и ще ви информираме.

По повод енергийната бедност предлагаме модел за отчитане ѝ. Той е разработен от БАН и е доста обективен спрямо механизма от две стъпала, обясни Димитров.

Според Димитър Манолов от КТ "Подкрепа" с огромни крачки се движим към времето на другаря Тодор Живков. Не мога да си представя как едно семейство ще живее с по 10 киловатчаса на ден, заяви той и добави, че разговорът трябва да почне непременно.

Лидерът на КНСБ заяви, че искат минималната заплата у нас от 2023 година да стане минимум 850 лева и да бъде заложен 12% ръст в бюджетния сектор.

Крайно време е в България да бъде въведен необлагаем минимум. Той да бъде в размера на минималната работна заплата, това ще стимулира потреблението. Трябва да се компенсира цялата инфлация, категоричен е още Димитров.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви, че към 2026 година ще трябва да се затвори комплекса "Марица - Изток". "Това означава България да потъне в енергийна дупка и ще остане да разчита на АЕЦ Козладуй, което означава, че енергийната ни система ще се разпадне. Вицепремиерът Атанас Пеканов е трябвало да направи тези нещата, но доколкото знам, не е направено и скоро ще трябва да проведем един разговор с него в посока на това, че  не трябва да има подобно затваряне. Трябва да имаме План за справедлив преход. Ние трябва да се борим срещу всички тия тъпашки планове, които ни предлагат от ЕС , категоричен е Манолов.

По думите му вицепремиерът Пеканов работи бавно и тихо и зад гърба на обществото в посока на това българите да плащат 10 пъти по-скъп ток. Трябва да се определи по обективен начин кой е енергийно беден и критериите за подпомаганет му. Непременно трябва да се видим с президента, защото той ще бъде незаобиколим фактор като политическите сили изглеждат като орел, рак и щука. На никой явно не му се управлява през зимата, каза още той и добави, че имат немалък опит в работата си с държавния глава и то в сектор "Енергетика" и нещо се е случвало.

 

 

Последвайте канала на

Калина Христова
1280 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.18 | 12:09

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини