Горивата в Монтанско са с различни цени в областния център и малките селища

  • 17 октомври 2022 13:08

  • 493
  • 2
Горивата в Монтанско са с различни цени в областния център и малките селища
© Novini.bg/ Canva

На много различни цени се продават горивата в област Монтана, установи репортерско проучване на БТА.

Докато в областния център цените се диктуват от „Лукойл“ и са 3,24 лева за литър дизел, 2,91 лева за литър бензин и 1,08 лева за литър автогаз, а на останалите бензиностанции в града са на малко по-високи, но близки до тези цени, то в малките селища на региона горивата се продават с до 30 стотинки на литър по-скъпо.

Ще поскъпнат ли горивата през зимата?

В курортния град Вършец, който се намира на 30 километра от Монтана, литър дизел се продава за 3,38 лева, бензин за 3,16 лева и автогаз за 1,30 лева. Цените са еднакви на всички бензиностанции в града без значение кой е собственикът им.

Във Вълчедръм, който отстои на 45 километра от Монтана, цените са 3,35 лева дизел, 3,08 лева бензин и 1,28 лева автогаз. Подобни цени поддържат и останалите бензиностанции в селата и в по-малките градове на региона. В някои от малките населени места цените стават още по-солени, тъй като повечето от местните бензиностанции не работят с държавната отстъпка от 0,25 лева на литър гориво, нямат карти за отстъпка и обявените цени важат без никаква промяна.

Така на практика се получава, че макар от 3-4 месеца цените на горивата в света и в България да намаляват, то в малките селища на област Монтана това все още не се усеща. Заради този парадокс много от собствениците на автомобили в малките селища пътуват до областния център и зареждат там резервоари и бутилки с автогаз догоре и когато горивото се изчерпи, пак идват до Монтана.

Ако шофьорът зареди в Монтана и тръгне за София през прохода Петрохан, където разстоянието е около 100 километра, с автомобил със средна мощност излиза около 15-18 лева на дизелово гориво, 18-22 лева на бензин и 8-11 лева на автогаз.  Ако обаче шофьорът зареди във Вършец и тръгне за София, където маршрутът е с 15-20 километра по-къс, то той ща даде повече пари, отколкото, ако тръгне от Монтана и зареди там.

По разказа на работещите в бензиностанциите в Монтана, в последните месеци шофьори масово се отказват от автомобилите на дизелово гориво и купуват бензинови коли с газова уредба заради изгодната цена на газа. В момента автогазът е най-търсеното гориво в региона, което се дължи на цената му – 0,80 лева с отстъпката и с клубна карта на „Лукойл“. В последните месеци пред клонките за зареждане на автогаз на тази бензиностанция постоянно има опашки, всеки пълни бутилката догоре и често се случва газът да свърши и дълго да се чака цистерната за зареждане на нов автогаз.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
493 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Майтапчи Йово

2022.10.30 | 00:29

2
Тикви, че къде е обратното бре, търмъци малоумни:)))?!?
PaulaFox

2022.10.17 | 22:16

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини