Пловдив: Топлото ще изпразни хладилника тази зима

  • 27 септември 2022 13:49

  • 704
  • 0
Пловдив: Топлото ще изпразни хладилника тази зима
© Novini.bg/ Canva

Топло вкъщи или празен хладилник. Пред тази дилема ще бъдат изправени тази зима повечето българи. Дори термометрите да не отчитат страшен студ, ударът по джоба ще е болезнен. Най-леко ще минат тези, които разчитат на ток, а най-големият шок е за потребителите на газ.

Скъпо! Така всички енергийни експерти започват прогнозите си за новия отоплителен сезон, който вече чука на вратите на домакинствата. Изчисления на "Марица" показват, че всички ще трябва да заделят повече средства в сравнение с миналата зима. Още по-притеснително е, че цените на всички енергоносители продължават да растат. Според данните на Центъра за енергийна ефективност близо 70% от разходите за енергия в едно домакинство отиват за отопление в студените месеци. Останалите 30% са за другите електроуреди в дома.

Съвети за ефективно отопление през зимата

Изчисленията на експертите пък показват, че най-изгодно ще ни излезе, ако се отопляваме с климатик. Разходът ни ще бъде 7 стотинки за 1 киловатчас. Печка на дърва или въглища ще ни струва малко повече - около 8 стотинки. При пелетите разходът е 10 стотинки за киловатчас, а парното и газът се оказват най-скъпи и най-неизгодни със стойности съответно 13 и близо 19 стотинки за 1 киловатчас.

По-детайлният анализ сочи, че единствено при електроенергията имаме едноцифрен скок спрямо миналия отоплителен сезон. Разчетите показват, че сметките на този тип клиенти тази зима ще са с около 4 до 5 на сто по-високи спрямо предходната година. При всички останали енергийни източници за бита скокът е двуцифрен. Въглищата в Пловдив и региона вече са с близо ​30 на сто по-скъпи в сравнение с миналата година. Дървата за огрев също са скочили с по 60-70 на сто спрямо есента на 2021-ва. 

Разходите за храна и сметки поглъщат най-голяма част от доходите ни

С близо една трета ще набъбне и сметката за парно на пловдивчани, като голяма част от потребителите под тепетата се опасяват, че тази услуга ще продължи да поскъпва. Скокът при цените на пелетите пък вече минава 50 на сто спрямо миналата година. Отоплението на газ и нафта пък вече ще увеличи тазгодишните разходи за отопление не с проценти, а в пъти. 

Според енергийните експерти близо 15% от потребителите, които до момента са се топлили на газ, парно, пелети, газ или дърва, вече са преминали на ток. Съвременните климатици са изключително енергоспестяващи и

съотношението между отделяна топлина и изразходвана енергия достига 5 към 1 при топ моделите.

Това обаче зависи от енергийния клас на климатика. Цените за най-икономичните, хиперинверторни устройства към момента започват от 1500 лв., показа проверката на "Марица".

Използването на климатици сега е изгодно, защото цената на тока за бита се определя от КЕВР и от 1 юли беше повишена с малко над 3%. Но в Плана за възстановяване е записано, че и домакинствата ще минат на свободния пазар на ток, като това трябва да стане на два етапа - през 2023 г., както и през 2025 г. Ако това стане, още през следващата година цената на тока за бита може да нарасне няколко пъти и отоплението с климатик вече няма да е толкова изгодно.

Хората обаче не смеят да правят сметки за бъдещето, защото въпросът е как да оцелеят през зимата. Особено след като инфлацията вдигна с 24,1% разходите за храна за последната година. 

От 150 до 800 лева, за да стоплим 85 квадрата

С помощта на енергийни експерти "Марица" изчисли колко ще струват различните опции за отопление в градски условия за пловдивчани през новия сезон. За база е взето жилище от 85 кв. м с тавани около 2,4-2,5 м, с обикновена дограма и без допълнителна изолация. Сметките са на база по средно 8 отоплителни часа на ден, или около 240 часа месечно.

Най-изгодният вариант безспорно е климатикът, като дори среден клас (с цена за бройка от около 1000 лв.) ще задържи месечните разходи под 150 лева. Ако обаче инвестираме в най-високия клас, тази сметка може да падне с до 40 на сто. При подобни уреди обаче първоначалната инвестиция ще започне от 1500 лв. за ​едно ​климатично тяло. 

Термопомпата също е сравнително достъпен вариант, който обаче остава непопулярен, защото инвестицията тук за примерното жилище от 85 квадрата започва от 6 хил. лева за най-евтините модели и може да надмине 10 хил. при скъпите италиански или австрийски термопомпи. Другият минус на подобна система е, че реално, за разлика от климатика, тя се ползва не повече от 4-5 месеца в годината. 

Сравнително приемливи ще са разходите и за абонатите на ЕВН Топлофикация под тепетата, показват разчетите на "Марица". Въпреки скока с близо 35 на сто, 85 квадрата  могат да бъдат стоплени през тази зима срещу сума от порядъка на 260 лв. Според енергийните експерти тук някъде е и психологическата граница за родния потребител, който е готов да плаща до 300 лв. за отопление в студените месеци. 

Ако разчитаме на инфрачервено подо​во отопление ​или електрически радиатори, харчовете са средно между два и половина и три пъти повече спрямо климатика. Най-солените сметки очакват тези пловдивчани, които са с газифицирани жилища, или се отопляват на пропан-бутан, нафта или пелети. Цените за месец топло там започват от около  370 лв. и стигат до 800 лв.

Експертите обаче са категорични, че подобни сметки са ориентировъчни и подобренията към енергийната ефективност в жилището могат сериозно да променят крайния резултат. Така например най-висок клас дограма може да намали месечния разход за отопление с 10-11 на сто, качествената изолация на целия блок пък сваля още до 20% от сметките. Един от съветите на експертите е да се снабдим или с програматор, или с "умни" контакти, които ще ни позволят дори когато сме далеч от дома, да пускаме, спираме и регулираме отоплението.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
704 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини