Интерконекторът България-Гърция ще има Акт 16 в началото на идната седмица

  • 21 септември 2022 18:39

  • 1129
  • 1
Интерконекторът България-Гърция ще има Акт 16 в началото на идната седмица
© БНТ
Слушай новината Слушай новината

Засега разполагаме с Акт 15. Вече имаме заповед, която е направена от ДНСК за понеделник, в началото на другата седмица очакваме Акт 16. Това заяви в интервю за „Още от деня“ шефът на фирмата-оператор на газовата връзка България-Гърция Теодора Георгиева.

Тя гарантира, че проектът е изцяло годен да функционира. „Развиваме проект за 3 милиарда кубически метра газ годишно, което е потреблението на България. Имаме резервация на капацитет 50%“, посочи Георгиева и отбеляза, че датата 1 октомври, когато се очаква да потече азерски газ към България, е много важна цел, за да може по-ниските цени да се усетят и от потребители, и от индустриалци.

Официално: Газовата връзка с Гърция влиза в експлоатация на 1 октомври

Теодора Георгиева обясни, че инфраструктурата наглед е малка, но има изключително сериозна важност от гледна точка на пренос на газ и за други дестинации. „Например в Западните Балкани: Сърбия и Македония, също имат интерес. Важно е да мислим какво предстои. 2024 г. ще стане готов терминалът в Александруполис. Отсега трябва да се работи за увеличаване на капацитета на интерконектора“, смята тя.

Георгиева добави, че вече имат нови клиенти от Гърция, Италия и САЩ. Тя не посочи точно с колко ще е по-евтин азерският газ, но гарантира, че ще е в пъти повече от сега.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1129 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Еми...

2022.09.21 | 18:58

1
Забавиха се заради кypвенските си реверанси към гъзпром само с 1 месец и нещо. Проститутки.

Добави коментар

Водещи новини