КЕВР: „Топлофикация София“ да даде график за погасяване на дълга към „Булгаргаз“

  • 21 септември 2022 13:25

  • 324
  • 1
КЕВР: „Топлофикация София“ да даде график за погасяване на дълга към „Булгаргаз“
© Pixabay

До края на септември „Топлофикация София“ ЕАД трябва да представи в КЕВР график за погасяване на задълженията към „Булгаргаз“ ЕАД и да информира за всички действия, които предприема за подобряване на финансовото си състояние.

В същия срок регулаторът очаква да получи точна справка за размера на заплатените просрочени задължения към „Булгаргаз“ ЕАД към 20.08.2022 г., както и за размера на текущите задължения към „Булгаргаз“ ЕАД към 31 август тази година.

Топлофикация София“ ЕАД трябва да информира Комисията дали се предвиждат доставки на природен газ за производството на топлинна и електрическа енергия, става ясно още от решението на КЕВР.

Тези задължителни предписания дава енергийният регулатор в приетия на 19.09.2022 г. доклад за извършената извънредна проверка на „Топлофикация София“ ЕАД.

Енергийният министър: Не затваряме вратата за газ от Русия

Тя беше назначена след получено писмо от ръководството на „Булгаргаз“ ЕАД за високата задлъжнялост на топлофикационното дружество за извършени доставки на природен газ. Общественият доставчик сигнализира, че към 18.07.2022 г. просрочените задължения на топлофикационното дружество по договора за доставка са в размер на 328 млн. лв. и този непогасен дълг поставя газовото дружество в тежка финансова ситуация.

Съществува реален риск за енергийната сигурност на страната, тъй като натрупаните задължения създават ликвидна криза и „Булгаргаз“ ще бъде затруднен да осигури необходимите средства, за да гарантира доставките по договорите с останалите си клиенти, се посочва в писмото до КЕВР.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
324 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Къде е логиката в скапаната територия?

2022.09.21 | 13:43

1
Топлофикация безмилостно осъжда хора, които са се отказали от парно и не искат да плащат, но държавата налива в топлофикация всяка година милиарди да я спасява? Време е да бъде обявена във фалит тази мафиотска организация, която играе комбина с ЧСИ-та за грабеж на жилища на стари хора.

Добави коментар

Водещи новини