Ангел Семерджиев: България е износител на ток, не би трябвало да имаме недостиг

  • 20 септември 2022 14:33

  • 329
  • 1
Ангел Семерджиев: България е износител на ток, не би трябвало да имаме недостиг
© pixabay

"България е нетен износител на електроенергия, така че по отношение на възможностите за доставка на ток за вътрешното потребление не би трябвало да има никакъв проблем. Ако няма някакъв голям проблем, не би трябвало да има недостиг на електроенергия, тъй като ние продължаваме да изнасяме твърде много електроенергия". Това заяви бившият председател на КЕВР Ангел Семерджиев, предаде БНР.

"За битовите потребители цените на електроенергията в момента, а и каквито се очертава да действат и през зимния период, не са се променили съществено от миналата година и са далеч от истинските пазарни цени. Това е една мярка, която в България беше предприета, така че битовите потребители не би трябвало да изпитват затруднение. За индустриалните потребители ситуацията е различна - там също действа механизъм, който подпомага плащането на електроенергията. Важно е, че ток ще има и индустриалните потребители, които успеят да се приспособят към високите цени на електроенергията, ще продължат да действат и ще бъдат конкурентоспособни - при тия нива, които тук имаме, сравнено с индустрията в Европа", коментира той.  

Производството на електроенергия в България се увеличава с близо 16%

По думите на Семерджиев няма опасност заради солидарност в ЕС българските производители да субсидират граждани на други държави в Съюза: "Няма достатъчно информация, а е много съществено, как ще се преразпределят тези средства, които ще се натрупват във фондовете, между различните държави. Трябва добре да се помисли и да се отстоява българската позиция, тъй като е известно, че България е една от най-бедните енергийно по отношение на домакинствата в ЕС". 

Калина Христова
329 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.09.20 | 16:37

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини