Експерти: България няма да е ощетена, ако ЕС наложи таван на приходите от ток

  • 20 септември 2022 08:46

  • 824
  • 3
© Pixabay

Европейската комисия предложи подход за омекотяване на удара от високите цени на електроенергията в Съюза. Идеята е големите енергопроизводители с печалбите си да подпомогнат домакинствата в ЕС. Темата в „Здравей, България” коментираха старши икономистът от „Отворено общество” Георги Ангелов и енергийният експерт проф. Георги Касчиев.

„България точно това прави още от 1 юли. С актуализацията на бюджета ние взимаме свръхпечалбите от енергетиката, от държавните фирми, и с тях компенсираме бизнеса и осигуряваме ниски цени за домакинствата. Идеята е българска, ние сме я пробвали – работи”, каза Ангелов.

Вижте какво ще включва планът на ЕК за справяне с енергийната криза през зимата

Според икономиста България не попада сред държавите, които трябва да дават ток на съседни страни.

По думите му разширението в предложението на ЕК е, че включва целия енергиен сектор.

В България влиза най-евтиният нефт и се правят се правят най-големи свръхпечалби. Или трябва да се намалят цените, или част от средствата да влизат в бюджета. В крайна сметка защо даваме това изключение от ембаргото, ако няма никаква полза за българските потребители. Това е въпрос, върху който следващото правителство и парламент трябва много сериозно да помисли. Не може да даваме изключение от ембаргото без да получим нищо насреща. Не може всичко да отива в частни джобове, отбеляза икономистът. 

Проф. Касчиев се съгласи с мнението на събеседника си и допълни, че няма да бъдем ощетени от подобна мярка.

В тази област ние вече сме направили някои от тези мерки. Изземване на част от печалбата на големите държавни електроенергийни дружества, защитили сме малките фирми. Много интересно е дали ще се предприеме мярката за печалбите на петролните и газови компании. "Лукойл" има такава схема, че не отчита печалби, посочи проф. Касчиев. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
824 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.09.20 | 09:51

3
ЕС е по - лош от СССР !Паразити !

2022.09.20 | 09:48

2
Всичко свързано с ток,вода и други жизнено важни за оцеляването на хората продукти трябва веднага да минат в държавни ръце и да се плащат на се,бе,сто,йн,ост до определени количества за нормален живот, а за предприятия и заводи 10% надценка,данък лукс 100% надценка за ползващите над определените количества.

2022.09.20 | 09:06

1
БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА Е ОЩЕТЕНА, НО ОЛИГАРСИТЕ В БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДАТ ОЩЕТЕНИ.

Добави коментар

Водещи новини