Семерджиев иска по - често да се правят корекции в цените на възобновяемите източници

  • 03 юли 2012 11:31

  • 1060
  • 1
Семерджиев иска по - често да се правят корекции в цените на възобновяемите източници
©

"Необходими са законодателни промени по отношение на възможността да се правят корекции в цените на възобновяемите източници на период по-малък от една година", каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев пред журналисти.

„Това е много важно обстоятелство и трябваше да се промени закона. Такова предложение е подкрепено МИЕТ и от депутатите и най-вероятно ще бъде прието в новия Закон за енергетиката”, каза Семерджиев.

"Това изменение в закона най-вероятно ще влезе в сила с влизането в сила на Закона за енергетиката и ние ще имаме възможност след установяване на промени в някои от ценообразуващите елементи със стойности повече от 10%, ние да правим корекции в цените, така че да балансираме интересите и на потребителите, и на пазара", заяви Семерджиев.


"Очевидно е, че в настоящия момент и по-точно към май и юли, дори април, цените за фотоволтаичните паркове бяха надцени и това е обяснението за огромния интерес на инвеститорите за изграждането на такива паркове. Тъй като ние нямаме възможност да променяме цените повече от един път годишно по сегашното законодателство, това предизвика и големия бум на изграждане и въвеждане в експлоатация на фотоволтаични централи за последните 2-3 месеца", каза Семерджиев.

Той посочи, че това няма да води до промяна в крайната цена на тока за потребителите.

За всички потребители е важно цената на тока да се променя веднъж за една година, каза още Семерджиев.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1060 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
хе-хе

2012.07.04 | 18:46

1
Психическата подготовката за следващото повишаване вече започна.

Добави коментар

Водещи новини