Министър Пулев: Основният ни приоритет е да дадем глътка въздух на малките и средни предприятия

  • 12 септември 2022 12:39

  • 415
  • 1
© Bulfoto
Слушай новината Слушай новината

Минаваме от теорията към практиката. През изминалата година дълъг беше процесът по преговаряне на „Плана за възстановяване и устойчивост“. Това събитие рамкира точно това - въпреки несигурността, страната трябва да продължи да изпълнява всички процеси, които да направят икономиката ни по-ефективна. Цялата икономическа несигурност е факт, но и възможност. Това заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена, по време на откриването на форума „Големите пари за малкия бизнес“.

“Публичните инвестиции могат да помогнат на икономиката да се движи напред. Тези средства от Плана ще започнат да бъдат отключвани. Идват в ситуация на макроикономически шок – сега трябва да се правят инвестиции, за да засилят малките и средни предприятия“, заяви министърът.

Според Пеканов малките и средни предприятия са гръбнакът на икономиката, те ни водят към иновации, предоставят експортно ориентирани продукти и за които ние трябва като институции да полагаме грижи, за да се развиват по-добре. „Нивото на дигитализация може да бъде засилено, да бъде по-добро. Доволен съм, че Министерство на иновациите и растежа обявиха първата си програма за финансиране на именно такива стъпки“, каза той.

Министърът на иновациите и растежа Александър ПулевАлександър ПулевАлександър Пулев е роден на 5 февруари 1981 г. в Пловдив. Той е магистър по финанси на Оксфордския, който също беше част от откриването на форума, заяви: „Намираме се в условия на служебен кабинет, държавата продължава да работи. Рамо до рамо се борим с всички предизвикателства. Основният ни приоритет е да дадем глътка въздух на най-уязвимия сегмент от нашата икономика – микропредприятия, малък и среден бизнес.“

Пулев сподели, че е осигурена нужната приемственост, че всички работят заедно на пълна пара.

„Всяка седмица, всеки ден следим изпълнението на всички евроангажименти по финансирането, за да сме сигурни, че тези средства ще бъдат канализирани в българската икономика възможно най-бързо“, смята той.

Пулев обяви, че 735 млн. лв. се очакват само по линия на Министерство на иновациите и растежа да влязат в българската икономика до края на годината. По-голямата част от тази сума ще дойдат по линия на Плана за възстановяване и устойчивост.

„Планът вече работи и е отворен. Имаме вече отворена процедура, по която се кандидатства към настоящия момент - 260 млн. лв. ресурс и е по линия на нашето министерство“, допълни той. Тя е за технологична модернизация със срок 21 септември.

Основен фокус ще бъдат преработвателната промишленост, управление на отпадъци малки и средни предприятия, микропредприятия, които се занимават с творческа дейност.

Още една процедура – въведение на иновативни и киберсигурност решения – там ще има финансиране 30 млн. лв, но се очаква 1400 предприятия да се възползват. „Говорим за 100% безвъзмездна помощ. Втора процедура по плана ще бъде отворена в близките седмици“, допълни Пулев.Министърът обяви, че се работи и по още две процедури. Третата ще бъде изключително релевантна за бизнеса – свързана с инвестиции във фотоволтаични панели плюс батерии за локално съхранение на енергия. Фокусът е ВЕИ.

Вицепремиерът Пеканов и министър Пулев откриват форум "Големите пари за малкия бизнес"

Пулев разясни, че четвъртата процедура е свързана с развойна дейност и интелектуална собственост – върхови постижения в науката. Бюджетът ще е 120 млн. лв.

„Щастлив съм да заявя, че имаме напредък по двете най-големи програми, свързани с евросредствата - за конкурентоспособност и иновации в предприятията, надявам се да бъде одобрена в максимално кратък срок“, заяви той и обяви, че вече е входирана в Европа. Ще бъде на стойност 3 млрд. с две оси – „иновации и растеж“ и „кръгова икономика“.

Другата програма – „Научни изследвания, иновации, дигитална трансформация“, ще бъде финансиране 2 милиарда лева. „До 23 септември тази програма също от наша страна ще бъде входирана за одобрение в Брюксел“, допълни той.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
415 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Генади

2022.09.13 | 12:29

1
Не знам защо, но тоя Пеканов ми е много неприятен!

Добави коментар

Водещи новини