Кузман Илиев: Оперираме в среда, която е ясна - тези количества руска газ приключват, няма ги

  • 08 септември 2022 08:49

  • 2086
  • 8
Кузман Илиев:  Оперираме в среда, която е ясна - тези количества руска газ приключват, няма ги
© СИПП
Слушай новината Слушай новината

"Цената на европейците е такава, че да я направят неизгодна за руската страна. Руската страна казва - ние пък спираме да ви даваме всякакви количества. Оперираме в среда, която е ясна - тези количества руска газ приключват, няма ги", каза икономистът Кузман Илиев в ефира на Нова тв.

Той допълни още, че големият проблем няма да е тази зима, а ще е следващата: "Ние сме в най-тежката енергийна криза в историята на човечеството".

Експерт: Ако преговорите с "Газпром" се провалят, вероятно ще купуваме руски газ през посредници

 "Целта на тази мярка е да се изключи така наречена рискова премия. От доста време решенията на Путин в сферата на формирането на цените, изобщо не са пазарни. Той си спира, когато и както си иска. Има два фактора - може ли Русия да си позволи изобщо да не изнася газ? Силно скептичен съм. Логиката на ЕС и Ек никога не е била перфектна. Вижте какво става в Щатите и какво става в Европа. Цените на природния газ падат, а в Европа е обратното. Сега никой не води преговори. Защо и тавана на цените и особено на икономиите, за които европейската комисия призова, е тема, която сякаш се пропуска у нас. Първото, което се прави при дефицит на стока е управление на търсенето. Да се ограничат пиковите потребления, да се вкара това в съзнанието на хората. Европейската комисия е принудена да взема тези мерки заради рязкото обостряне на политическата ситуация, войната навлиза във все по-горещи етапи, смята Илиян Василев.

Според Евгений Кънев пък, едната опция е таван на цените за всички, а второта е Европа да се раздели на червени и зелени зони - и зелените да преливат газ към червените. "На практика се опитват да създават нов пазарен механизъм, а това отнема време. Основната идея е да се удари Русия и това да бъде понесено от европейците. В момента се търси механизъм, който най-малко засяга страните, най-вече Унгария, която е най-зависима от руски газ. И в този отрязък от време, докато това се случи, ние не знаем какъв ще бъде ефекта", добави още той.

ЕК ще поиска таван на цените на руския газ

"Путин вижда, че с червената армия няма да превземе Украйна. Не е приложимо Русия да живее без да изнася енергоресурси за Европа. Ако Украйна спре да воюва, ще загуби своята независимост. Трябва да накараме Русия да спре да воюва. Тази война може и да е грозна, но има алтернативи", заяви той.  Ние трябва да преговаряме с Турция. Най-силното оръжие, което българското правителство може да направи, е тази зима повече училища тази зима да се отоплят, да кажем с термо помпи, да има и повече слънчеви панели, предложи още Мирослав Севлиевски, бивш енергиен министър.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
2086 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.09.08 | 11:38

7
Газ има, и ще има! Но на Путлерофашистите трябва да плащаме за газ за да не използват парите от газа за фашистката борба на Рускенефа против Украйна!
ШИБАМ КАНАДСКИ ПЕДАЛИ

2022.09.08 | 11:43

8
ТАЯ ЗИМА ЩЕ МИ ЯДЕШ КУPA СТУДЕН. ХАХАХАХАХАХА

2022.09.08 | 09:53

2
Няколко уточниения. 1. Това не е Европа срещу Путин, а европейските политици срещу собствения си народ. В Чехия вече не знам колко дни поред 70 хиляди протестират срещу позицията на правителството си. В Германия също има масивни протести, които искат неутралитет и да се върнат доставките на руския газ. 2. Русия не е спряла да изнася горива нацяло, защото Китай и Индия значително увеличиха количествата, които внасят от Русия. 3. Газпром са с рекордно високи печалби. Т.е. единствените губещи в тази ситуация сме ние - европейските граждани, които сме прецакани от собствените ни политици.

2022.09.08 | 10:36

6
1 Новите евро -болшевики излязоха доста по тъпи от старите болшевики,алчността за власт и пари ги унищожи.

2022.09.08 | 10:26

5
Ето защо са се разбирали еврогейските политици с тиквуня,аз съм прост и вие сте прости и затова се разбираме,единственото смислено изречение казано в живота на еднокнижния.
neno

2022.09.08 | 10:08

4
koi e kazal na glupavite evro geiove tce mogat da kontrolirat cenite na ruski produkti da ne bi rusia da e poiskala da regulira cenite na skapanite im mercedesi.

2022.09.08 | 09:39

1
ПУКНЕТЕ ОТ БЕЗСИЛНА ЗЛОБА КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИ

2022.09.08 | 09:54

3
В.Н.И.М.А.Н.И.Е: Тези мошеници мамят и тормозят хора ...2021/10/17 › внимание-тези-моше... 17.10.2021 г. — П.о.л.и.н.а С.т.а.н.ч.е.в.а Х.а.м.и.д и Н.а.д.е.ж.д.а Д.о.й.ч.е.в.а. 0. Споделете. - ----. За п.р.е.с.т.ъ.п.н.а г.р.у.па., която върлува в София, сигнализират читатели ... ........................................................................................................................ надежда дойчева - НЕ СЪМ МНОГО ГРОЗЕН МАНГАЛ, ЧЕ ПОГЛЕДНИ МЕ ЧРЕЗ ГУГЪЛ ТЪРСАЧО МИ.

Добави коментар

Водещи новини