Ако се топлите с климатик, не пускайте с него сешоар и бойлер

  • 24 август 2022 10:54

  • 21384
  • 4
Ако се топлите с климатик, не пускайте с него сешоар и бойлер
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Дали електрическата мрежа - високо и ниско напрежение, може да издържи, ако хората се отопляват масово на ток през зимата, или има риск от режим - този въпрос ще занимава високите етажи на властта в държавата в следващите дни. Министерството на енергетиката вече е имало среща по въпроса с Електроенергийния системен оператор и електроразпределителните дружества и топлофикациите.

В четвъртък пък Кризисният щаб за мерките в енергетиката ще заседава точно по темата за отоплението с ток. Вицепремиерът и председател на щаба Христо Алексиев каза за “24 часа”, че ще разработят и вариант, в който хората се отказват от парно и газ и минават на ток, за да им е топло през зимата. Щели да се набележат решения, въпреки че Алексиев не предполага да има проблеми.

Зам.-министърът на енергетиката Еленко Божков също е оптимист, че мрежата няма да се претовари, но доклад с прогнозите ще бъде предоставен на кризисния щаб. От Електроенергийния системен оператор смятат, че голямата мрежа има капацитет да поеме товар и не очакват проблеми. ЕСО ще завърши до началото на отоплителния сезон нов електропровод на 110 киловолта от подстанцията в Курило до подстанция “Металургична” при Кремиковци и така ще усили мрежата в западната част на София.

Кои са най-изгодните начини за отопление?

В североизточната и в югоизточната част на страната не се очакват големи проблеми от претоварване. Във Варна например малка част от домакинствата ползвали парно и газ. Дори те да минат на ток, не се очаквало голяма игра на електрическия товар през зимата. Тамошното енерго, обаче, ще търси информация от газоразпределителните дружества за броя на клиентите им, за да е подготвено за евентуално поемане на товара от потреблението им, ако минат на ток.

Проблемът е в София, ако съществена част от над 400 000 домакинства, които ползват парно, минат на ток.

Високите цени на газа и поскъпването на парното от 1 юли с близо 40% в София с опция за последващо увеличение, вероятно ще накарат част от хората да ползват електрически печки или климатици за отопление през зимата. Още в края на миналия сезон хора, които са инвестирали в газови котлета и инсталации, спряха този вид отопление и ползваха ток.

Цената на дървата за огрев се повиши

Председателят на Агенцията за енергийно устойчиво развитие Ивайло Алексиев казва, че цената на газа расте не за първи път и тези хора са подготвени с алтернативно отопление като например климатици. Те били към 120 000 домакинства, така че нямало да натежат на електрическата мрежа. От “Електрохолд” се въздържаха от коментари и от прогнози.

Експерти, обаче, коментират, че е възможно в някои райони на София да има аварии за кратко време, ако се претовари мрежата на ниско напрежение. Това може да се случи в старите квартали на столицата. Другата опасност е при преминаване на много хора в един блок от парно на ток е да се претоварва вътрешната инсталация на сградата. Това отново е проблем най-вече за кооперации, строени преди поне 40-50 години и където кабелите не са сменени. Донякъде успокоително било това, че в част от тези сгради не са заети всички апартаменти. Енергиен експерт дава пример с кооперацията, в която живее - от 18 апартамента в нея 8 са населени. Така че нямало да има проблем там, дори всички да се отопляват с ток.

Но там, където блоковете са пълни, би имало проблем, ако работят едновременно електрическа печка или климатик и други уреди. Ако жилището е с инсталация от 6 киловата мощност, главният предпазител на таблото може и да падне заради претоварване, ако се включат 4 уреда, които са с мощност от 1,5 киловата и нагоре. И може да се окаже, че пускането на климатика едновременно с бойлер и сешоар за коса ще е почти невъзможно.

Експерт: Не включвайте климатиците на максимум или минимум

Обикновено топлофицираните жилища са присъединени на мощност между 4 и 6 киловата, а нетоплофицираните - между 8 и 10 киловата. Така е по нормативните документи за изграждане на сгради. Така че с включването на няколко уреда едновременно плюс електрически за отопление или бойлер може да се предизвика спиране на тока, дава пример проф. Валентин Колев - декан на Електротехническия факултет в Техническия университет. Ако в апартамента едновременно са включени много уреди и претоварите мрежата, ще изключи главният бушон, но е възможно и да прегори кабел и дори да се запали, посочва професорът.

При претоварване в много апартаменти може да изключи главният бушон на електромерното табло на етажа или на сградата. Ако пък няколко сгради са минали мощността си, това може да доведе до авария в трафопоста.

И шефът на Агенцията за устойчиво енергийно развитие Ивайло Алексиев говори за поведенческа култура при ползване на електроуредите. Хората трябвало да правят сметка какво включват, за да не изгърми бушонът, не било препоръчително едновременно да работят печка и бойлер. Ако собствениците на тристайно жилище искат да минат от парно на ток, ще трябва да купят поне два климатика, което е сериозна инвестиция. И все пак при енергийноефективни уреди потреблението на електроенергия е три пъти по-малко, отколкото с конвенционалните радиатори и духалки. Според него най-ефективният начин е отоплението с термопомпа въздух-въздух, каквито са климатиците. Вече се предлагали и термопомпи, които загряват водата в бойлер.

Вижте полезни съвети как да използваме правилно климатика

Къщите са с по-големи възможности за избор. При тях може да се ползва термопомпа, соларни панели на покрива за подгряване на вода и за тока вкъщи, с които да се подпомагат сметките. Топлинни счетоводители пък смятат, че няма да се случи масово отказване от парното. Хората поне ще си запазят топлата вода. Но пък казват, че може да се спестява парно и така да се намаляват сметките. Така че енергоспестяващите мерки, които се препоръчват от всяко дружество в енергетиката, било редно вече да се прилагат, за да се намали потреблението. Като например съветите за освобождаването на радиаторите от мебели пред тях или от дрехи по тях, проветряване след спиране на термовентилите, заспиване в по-студена стая и т.н.

Вестник “24 часа” неведнъж е писал и за големите разлики в сметките за парно в сградите, което зависи от това дали го ползват всички, или с такова отопление са останали няколко жилища. Евентуалният отказ през този сезон безспорно ще доведе до повишаване на сметките на тези, които ползват парно. Уредите с дистанционен отчет и месечното отчитане е друга възможност за контрол на потреблението, смятат от фирмите за дялово разпределение.

Ако не подценявате тези няколко препоръки, ще плащате по-малко ток

Въпреки че демонстрират липсата на притеснения, се оказва, че никое от електроразпределителните дружества не знае мощността на битовите потребители. Някои от тях отново напомнят за таксата мощност, която плащат бизнес клиентите им. Когато са започнали да ги таксуват за реалната мощност, се освободила 50% отпреди заявената, което е дало възможност да се присъединяват възобновяеми източници.

Електроразпределителни компании настояват да се въведе и за бита, станалата известна като такса електромер, защото сега тези разходи влизат в сметките на всички. Отново се дава пример с вилите, до които се доставя електроенергия, а са населявани по месец в година. Експерти допускат, че исканото от Европа 15% намаление на потреблението на газ у нас ще дойде по естествен път от битовите потребители. Но не се очаква масово завъртане на вентилите, а по-скоро комбинация на парно с климатици.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
21384 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.08.24 | 12:58

3
Ако живеете в България , събирайте пари за оня свят ! Срок 1 - 3 години !
Иван

2022.08.25 | 21:48

4
Даже и по малко
scarface

2022.08.24 | 12:27

2
Топлофикацията са мръсни изедници

2022.08.24 | 11:20

1
махайте топлофикация, те са изедници и крадци

Добави коментар

Водещи новини