Парадокс: Потребители ще получат санкция, че не са изконсумирали газ, какъвто "Булгаргаз" няма и го търси

  • 22 август 2022 09:50

  • 3151
  • 4
Парадокс: Потребители ще получат санкция, че не са изконсумирали газ, какъвто "Булгаргаз" няма и го търси
© Novini.bg/ Canva

"В момента няма недостиг на количества. Точно в момента имаме излишъци в региона, но това не трябва да ни успокоява. Пазарът ще се справи да осигури самите количества. Количествено ще имаме достатъчно газ за потребление. Проблемът стои с цената, която трябва да се плати за този газ. В света цената на газа стана висока, тъй като има повече търсене – хората искат да купуват повече от производството в глобален мащаб. По отношение на Европа проблемът е с конфликта, който се развива с Украйна."

Това заяви пред БНР Кирил Темелков, заместник-председател на Българската газова асоциация.

За момента обществената дискусия е насочена към количествата за България, а това не е акцентът. Акцентът е върху компенсациите и реструктурирането на пазара, за да влязат конкурентни цени на природния газ, смята той.

Георги Ангелов (икономист): Трябваше да вземем танкерите с газ, беше глупост да ги откажем

Относно апела на ЕК да се намали с 15% консумацията на газ до края на отоплителния сезон Темелков посочи:

"Тези 15% ще бъдат постигнати за България, а вероятно и за региона, без да се налага да се прави абсолютно нищо. Ние смятаме, че тези високи цени, ако се задържат в следващите месеци, това ще намали консумацията като цяло. Това го наблюдаваме още отсега, преди да навлезем в зимния сезон."

В автотранспорта например клиенти превключват от един към друг вид гориво. Промишлени предприятия обаче, които изнасят, не могат да бъдат конкурентни на тези цени и за тях излиза по-евтино да спират производства, вместо да работят на загуба заради платения скъп газ, поясни експертът.

Ако не се дефинират правилно критичните и проблемните зони, ще стане тъжно това, което ще се случи, предупреди Темелков.

По думите му "очакваме поне година-две да се задържат тези високи цени".

Този период трябва да бъде компенсиран от страна на държавата под различни форми, категоричен е той.

"Проблемът трябва да бъде решен с някакви компенсации, точно насочени към определени сектори."

Когато са правени годишните търгове, "Булгаргаз" не е резервирал слотове, защото тогава не е имало проблеми. Но от момента, в който е станало ясно, че ще бъдат необходими допълнителни количества, дружеството е трябвало да е по-активно, коментира Кирил Темелков в предаването "Преди всички".

"За момента много от потребителите изпадат в много комплицирана ситуация, заради това, че "Булгаргаз" е сключил с тях едногодишни договори при фиксирани количества да потребяват. Те са поели ангажимент да консумират газ, който ще разберат по-късно колко ще им струва. В един момент цените стават непосилни за консумация, но потребителите продължават за имат задължението да го потребяват, а "Булгаргаз" не стига, че няма тези количества, а всички търсим на "Булгаргаз" да намери количествата, които потребителите не искат да ги консумират. И на всичкото това отгоре, потребителите получават уведомление, че ще получат санкция защо не са изконсумирали този газ, който "Булгаргаз" го няма и го търси. Това е малко смешно."

Договорите с крайните потребители не са адаптирани по никакъв начин към тази среда, която се получава сега, обобщи Темелков.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
3151 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.08.22 | 10:45

1
Стига писахте глупости, Русия смени едностранно схемата на плащане, ще и платим неползваното по старата схема. Арбитража е в Лондон.
сирене

2022.08.22 | 11:16

4
Реално ЕС едностранно промени договора, без да има отношения с Украйна. По поръчка на САЩ, чиято армия ни "пази".. Докато Европа няма армия, ще е така..

2022.08.22 | 11:02

2
Не е едностранно, защото смяната на схемата на плащане последва шизофренния отказ от наличен руски газ в полза на имагинерен американски такъв
Ефекта на Кицата и Асан

2022.08.22 | 11:10

3
АМИ ТОВА СЕ НАРИЧА ЕФЕКТ НА КИРО ТЪПОТО И АСЕН ШВЕСТЕРА. ОПИСАН Е В СВЕТОВНАТА ЛИТЕРАТУРА КАТО НАЙ ГОЛЕМИЯ ПАРАДОКС В 21 ВЕК.

Добави коментар

Водещи новини