Експерти: Икономическите мерки срещу инфлацията трябва да се променят

  • 18 август 2022 11:03

  • 499
  • 0
Експерти: Икономическите мерки срещу инфлацията трябва да се променят
© Novini.bg

Икономическите мерки срещу инфлацията трябва да се променят. Около това се обединиха в ефира на предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS икономическите експерти Юлиан Попов и Георги Вулджев.

„Криза има главно извън България, но тъй като България е високо експортно ориентирана икономика, това неизменно ще се отрази и на България. Но ние имаме и много потенциал да се справяме с подобна криза”, посочи Попов. Той обаче нарече противопоказно раздаването на компенсации „на глава”. Според него подпомагането трябва да е целево. „Раздаването на пари "на калпак" е облагодетелстване на богатите”, категоричен е експертът. Според него, за да се промени това обаче, администрацията трябва да се дигитализира, да се децентрализира и да се направи по-ефективна.

Топлофикации обмислят да поискат 60% увеличение

Мерките критикува и експертът Георги Вулджев. Той оцени като погрешен начина, по който предишният парламент се е опитал да се справи с проблемите в икономиката, както и въведените мерки. „Те по-скоро подхранват настояшата инфлационна криза, отколкото да помагат тя да се успокои. И  аз очаквам, уви, това раздаване „на калпак” да продължи, което залага дългосрочни рискове пред държавния бюджет". За него обаче няма индикации да се наложи втора актуализация на бюджета за тази година.

На върос дали сме стигнали пик в кризата Вулджев отговори отрицателно. Той обаче подчерта несигурността на прага на зимата и допусна, че ако страни като Германия влязат в рецесия, е възможно и ние да изпаднем или в нива на рецесия, или на стагнация.

Криза има, но не трябва да драматизираме съществуването ѝ, защото е нормална част от икономиката и живота, дори от отношенията ни, заключи Юлиан Попов. Въпросът според него обаче  е как се управлява тя. В предизборния период: „Според мен е най-дбре да спечели онзи, който е най-откровен в тази криза и казава – така стоят нещата и ние ще трябва да платим нещо”. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
499 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини