"Булгартрансгаз" предприема мерки, за да стимулира съхранението на природен газ в "Чирен"

  • 16 август 2022 15:39

  • 1076
  • 0
"Булгартрансгаз" предприема мерки, за да стимулира съхранението на природен газ в "Чирен"
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

"Булгартрансгаз" предприема мерки за осигуряване на стимули за използване на подземното газово хранилище "Чирен", с цел постигане на по-високо равнище на запълване, с което да се подобри сигурността на доставките на газ през зимата на 2022-2023 г.

Решението е в съответствие с целите на регламентите на Европейския парламент и Съвет относно съхранението на природен газ, съобщиха от дружеството.

По предложение на "Булгартрансгаз" и след решение на Комисията за енергийно и водно регулиране бе предприета пазарна мярка за стимулиране на съхранението на природен газ, с която бяха определени нулеви цени за достъп за входните и изходни точки от/към газохранилището за газовата година 2022/2023, считано от 1 октомври тази година.

В тази връзка "Булгартрансгаз" уведомява настоящите и потенциалните участници на газовия пазар в България, че считано от 1 октомври се премахват търговете за капацитет за пренос до входно-изходна точка газоизмервателна станция Чирен, като капацитетът за вход ще се разпределя на базата на разпределения капацитет за добив, а капацитетът за изход от мрежата ще се разпределя на базата на разпределения капацитет за нагнетяване.

Газовото хранилище в Чирен ще бъде разширено

В допълнение, с цел постигане на по-високо равнище на запълване на ПГХ "Чирен" през нагнетателния период и подобряване на използваемостта на свободния капацитет за съхранение, считано от 18 август 2022 г., към съществуващите търгове за капацитет за съхранение, провеждани на Платформата за резервиране на капацитет (RBP) преди месеца за съхранение, се добавят четири допълнителни търга за капацитет за съхранение в рамките на текущия газов месец.

Допълнителните търгове ще се провеждат всеки четвъртък от текущия газов месец, за който са предназначени, на цената за месечен капацитет за съхранение. За месец август търговете ще бъдат проведени на 18.08.2022 г. и 25.08.2022 г. с продължителност 2 (два) часа и начален час 13:00 часа, се посочва още в съобщението.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1076 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини