Експерти: Трябва да се разшири обхватът на енергийно бедните в условието на криза

  • 03 август 2022 07:58

  • 466
  • 1
Експерти: Трябва да се разшири обхватът на енергийно бедните в условието на криза
© Кадър - Нова телевизия

Хубаво е, че министър-председателя има доста богат опит в социалната сфера, а има и вицепремиер социален министър. Мисля, че така не малка част от мерките, които ще предприеме това служебно правителство, ще бъдат насочени именно в социалната сфера. Една от основните задачи, с която новият кабинет трябва да се занимае и да определи, е по-скоро да разшири кръга на хората, които имат нужда от енергийно подпомагане. За миналата година този кръг беше относително по-малък, но ние всички знаем, че групата, която има нужда от подобно подпомагане, е много по-широка. Гълъб Донев би могъл да вземе като отправна точка помощта към хората, които са под линията на бедност, а те са много повече от тези, които са обхванати от енергийното подпомагане.Това заяви в ефира на Нова телевизия бившият социален министър Лидия Шулева.

Обхватът на енергийно бедните е много по-голям, смята още тя и добавя, че всички хора, които са под линията на бедност, би следвало да бъдат подкрепини най-уязвимата група от населението по отношение на отоплението, допълни Шулева.

Икономистът Аркади Шарков се съгласи с Шулева, че първата задача на правителството е да помогне на най-бедните в условията на криза.

ЕС се готви за тежка зима и живот с газова примка на шията

Това правителство няма право да намалява ДДС, но може да върне ваучерите, които бяха установени частично от предходното управление, да ги продължи с това да дава целево финансиране в определени посоки за определен вид, дали ще е за ток, дали ще е за лекарства, дали ще е за някакъв друг тип стока, която да се потребява, но, да, наистина първоначално най-важно е да се помогне на хората, които са в риск. И второ, август и септември ще бъдат сравнително спокойни месеци, но през октомври се очакват много по-големи ексцесии по отношение на цени, каза той.

Последвайте канала на

Калина Христова
466 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Котарак

2022.08.03 | 09:26

1
Защо сте решили, че Шууева е експерт?

Добави коментар

Водещи новини