Каква зима ни очаква?

  • 07 юли 2022 09:17

  • 1460
  • 2
Каква зима ни очаква?
© Pixabay

"Не е все едно каква е цената на газа. Работим вече седмица, без да знаем загуба ли произвеждаме или работим с някаква нормална рентабилност", заяви в интервю за БНР Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал.

"Сега сме в доста шизофренна ситуация.

Имаме договор, който не е прекратен, с "Газпром експорт", на по-ниски цени от тези на спот пазара, от порядъка на 25-30% по-ниски, плащаме по този договор транспорта на този газ и в същото време не потребяваме газ, рискувайки да го платим след това, нищо, че не сме го потребили, поради клаузата в договора "вземи или плати", поясни Велев в предаването "Преди всички".

"Ще има ли изобщо газ и ако ще има, колко ще струва? Азерският газ започнахме да го получаваме в пълен размер, но той е една трета от потреблението", подчерта Велев преди днешното изслушване на премиера и енергийния министър в оставка по газовите въпросителни.

"Когато не си готов да управляваш държава, а си разпределил министерствата като на еднолични търговци, всеки един завладял територията си, и си сложил един общ счетоводител в лицето на министъра на финансите, това са резултатите", коментира Рамадан АталайРамадан АталайРамадан Байрам Аталай е роден на 12 април 1957 година в разградското село Мъдрево. През 1997 г. се от ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с, председател на парламентарната енергийна комисия.

Газ няма. Зимата ситуацията в България ще бъде много тежка, предупреди той.

Приключихме с всякакви илюзии да очакваме общи договорености на ЕК, за да може България да има газ, категоричен е Аталай, който нарече тези амбиции "мираж".

Той прогнозира, че дори газ отнякъде да дойде, "клиентите няма да са в състояние да могат да платят".

Според него управляващите трябва да признаят, че не са се правили с газа.

Десислава Станева
1460 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.07.07 | 11:45

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.07.07 | 09:52

1
ами тежичко ще е да издържаме целия "частен" бизнес

Добави коментар

Водещи новини