КАПБ: Българският превозвач трябва да спре да бъде третиран като престъпник

  • 29 юни 2022 16:01

  • 476
  • 1
КАПБ: Българският превозвач трябва да спре да бъде третиран като престъпник
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Решението за вдигане цената обхвата на ТОЛ системата трябва спешно да се преразгледа, защото това ще усложни ценовата криза и инфлационната ситуация у нас. Това заяви Димитър Димитров, изпълнителен директор на Камара на автомобилните превозвачи в България, по време на пресконференция, чиято тема беше увеличението на тол таксите и обхвата на ТОЛ системата, които трябва да влязат в сила от петък – 1 юли 2022 г.

Камара на автомобилните превозвачи в България разполага с информация, че технически не е възможно това повишение да се случи.

Транспортът ще поскъпне с 20%

По наша информация от служители и експерти на БГТОЛ, те самите, казват че, за да се въведе увеличението са необходими минимум три седмици подготовка. Това е подкрепено и от, факта че решението на МС за увеличението на тола все още не е обнародвано в държавен вестник. КАПБ за пореден път заяви разочарованието си от транспортната политика на Кабинета „Петков“, съобщават от браншовата организация.

Не беше изпълнен нито един от поетите ангажименти. Не беше направен детайлен одит на тол системата, не беше разследван начинът, по който се определят и получават комисионните на НДУ-тата. Те не се вслушаха в нито едно експертно мнение и предложение представено от бранша.

Правителството спешно трябва да одобри отстъпки от платените тол такси на база изминато разстояние за българските превозвачи. По този начин, българският гражданин няма да усети шоковия скок на цената на стоките в магазинната мрежа. Нашите изчисления показват оскъпяване на хляба с до 0,05 лв. и то в сегашната ситуация, когато той е освободен от ДДС.

Димитров посочи и решение на проблема с обхвата на тол системата: „Вместо в толуваните участъци да влязат транзитните пътища от втори клас, правителството вкара всички пътища от втори клас. Сега всички ние плащаме тол системата, а не транзитния трафик, както е във всички държави, без да се товари българският гражданин.“

За пореден път подчертаваме, че никога не сме казвали, че тази цена е висока, на срещите с правителството искахме отстъпки за изминати километри за българските превозвачи. ДДС върху ТОЛ-а. Относно горивата, нямаме никакви мерки, в Европа, в редица държави, използваме отстъпки, но не и в България. Българският превозвач трябва да спре да бъде третиран като престъпник. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
476 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Роки

2022.06.29 | 16:18

1
Кой точно? ТОзи дето винаги е неизряден с документите, с товара и разбива пътищата , за които не иска да си плаща? Този ли да го третираме като равен?

Добави коментар

Водещи новини