Бюджетната комисия в НС: Крайните потребители на горива ще получават отстъпка от 25 стотинки на литър бензин, дизел и пропан-бутан

  • 28 юни 2022 20:10

  • 5172
  • 0
Бюджетната комисия в НС: Крайните потребители на горива ще получават отстъпка от 25 стотинки на литър бензин, дизел и пропан-бутан
© Getty (архив)

Комисията по бюджет и финанси прие на второ четене крайните потребители на горива да получават отстъпка от 25 стотинки на литър бензин, дизел и пропан-бутан.

Всичко по темата:
Антикризисните мерки на кабинета Петков 147

"Компенсиране на крайни потребители на горива - физически лица, които ползват за собствени нужди бензин и газьол (дизел), без добавки втечнен нефтен газ (LPG или пропан-бутан) и природен газ (метан). Предвижда се компенсиране на физическите лица, крайни потребители на горива, с 0,25 лв. на литър. Бюджетният ефект за 2022 г. е загуба в размер на 150 млн. лв.", приеха депутатите на бюджетната комисия.

По принцип мярката трябва да се прилага за периода от 1 юли до 31 декември 2022 г., но според Делян Добрев от парламентарната група на "ГЕРБ - СДС" няма как да важи за целия период от време, а само докато се изхарчат тези 150 млн. лева. Пред БТА той прогнозира, че тези пари ще се изхарчат за месец - месец и половина.

Делян Добрев от ПГ на "ГЕРБ-СДС" счита, че тази компенсация от 25 стотинки първо е недостатъчна, а второ е зле таргетирана. "Недостатъчна е, защото 25 стотинки при вече 4 лева гориво не е никаква помощ за никой. А е зле таргетирана, защото няма ограничение колко пъти на месец можеш да заредиш автомобила", уточни той. По думите му ще се получи така, че от тези 150 млн. лева хората, които нямат нужда от компенсация, ще получат голяма част от парите. Той даде за пример, че възрастните хора зареждат един резервоар на два месеца – отстъпката е 12,50 лева – т.е. пенсионерите ще получат по 6,25 лева на месец. Работещите хора зареждат един резервоар месечно – те ще получат 12,50 лева. В същото време хората с големи финансови възможности, които често пътуват, зареждат по 1-2 резервоара седмично. "Т.е. ще се получи, така че тези, които нямат нужда от помощта, ще вземат 50 или 100 лева на месец", посочи Добрев.

Вицепремиерът и министър в оставка Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на отговори, че все още няма електронна идентификация и не може дадена бензиностанция да установи кой какви доходи има.  

Венко Сабрутев от „Продължаваме промяната“ заяви, че мярката ще важи и за бензиностанциите, които са на самообслужване. Те са около 30 при условие, че има около 2500 функциониращи търговски обекта.  Той бе категоричен, че това е една от най-очакваните антиинфлационни мерки и тя е необходима. Депутатът призна, че наистина тази мярка е редно да бъде насочена към хората с ниски доходи, но техническата обезпеченост на държавата в момента не го позволява.

Антикризисните мерки, заложени в ремонта на Бюджет 2022

Петър Чобанов – ДПС, заяви по време на дебатите по мярката "25 стотинки за литър гориво", че още преди да е приета, тя вече е довела до увеличение на цените на бензина и допусна, че след приемането й ще има ново увеличаване на цените. Мярката ще струва 150 млн. лева. Финансов проблем ще има и за малките бензиностанции. Василев обясни, че средства по мярката ще бъдат възстановяване с ДДС декларациите на ежемесечна база. Делян Добрев – ГЕРБ заяви, че тези 150 млн. лева ще са най-безумният харч без ефект за хората.

Валери Зайцев
5172 0

Свързани новини

Свързани видеа

Водещи новини