Рекорден трафик в небето над България след пандемията

  • 27 юни 2022 14:28

  • 668
  • 2
Рекорден трафик в небето над България след пандемията
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

За пръв път след началото на пандемията, вчера са били обслужени без закъснения 3082 полета над България, съобщиха от BULATSA - Ръководство на въздушното движение (РВД). След отпадането на ограниченията за превоз на пътници, през второто тримесечие на 2022 г. се наблюдава интензивно възстановяване на броя на полетите. Нивата на трафика варират между 85-95% на дневна база спрямо броя на полетите през 2019 г., като през уикендите достигат и до 98%. До момента има регистрирани единични случаи, в които са преминати 100% от нивата през съответния ден на 2019 година.

Очаква се трафикът в българското въздушно пространство да продължи да се възстановява, като се наблюдава известно изместване на запад в потоците и концентриране в централните сектори заради войната между Русия и Украйна, посочват от BULATSA. 

Бум на чартъри на летище София

Ключово значение за бъдещото развитие ще има продължението на конфликта, цените на енергийните носители и влиянието им върху световната икономика и пандемията от COVID-19. Важен фактор ще бъде и способността на летищата и на авиокомпаниите да се справят с пиковото търсене, тъй като поради липса на персонал в тези две звена се отменят полети. Ръководителите на полети в РВД са подготвени за нарасналия трафик и са предприети всички мерки за безопасното обслужване на полетите. Очакваните най-високи стойности са през юли и август. 

Калина Христова
668 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.06.27 | 16:36

2
рекорден е наистина! такова пръскане нямаше и по време на пландемията!

2022.06.27 | 15:19

1
Това е наи бързия транспорт и за хора и за товари и за вируси

Добави коментар

Водещи новини