Токът от топлофикациите ще бъде с 80% по-скъп

  • 25 юни 2012 06:58

  • 683
  • 0
Токът от топлофикациите ще бъде с 80% по-скъп
©

Токът от топлофикациите от 1 юли тази година ще е със 79,5 на сто по-скъп в сравнение с цената, която сме плащали за същия вид енергия преди две години. Това показва анализът на цените по веригата производство-пренос-разпределение на енергийния експерт проф. Атанас Тасев, представен по време на семинар през уикенда.

Анализът е направен на база проекторешението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, което трябва да бъде окончателно одобрено от регулатора този четвъртък. Спрямо 1 юли миналата година цената на еленергията, произвеждана от когенерационните мощности на топлофикациите, се увеличава с 32,77%, сочат изчисленията на проф. Тасев, цитирани от Монитор.

Токът от топлофикациите, заедно с този на АЕЦ, ТЕЦ-овете и ВЕИ централите влиза в микса, който НЕК продава на енергодружествата, а те от своя страна – на крайните потребители. По изчисленията на ДКЕВР цената за бита ще скочи средно с 10% от юли.

За щастие, въпреки сериозното увеличение на цената на еленергията от комбинираното производство, делът й в общия микс е малък. В резултат на това увеличението с близо 33% в рамките на една година се отразява в скок от под 1% в крайната цена, която битовите абонати плащат за снабдяване и разпределение на енергията на ЕРП-тата.

Последвайте канала на

Novini.bg
683 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини