Български фирми и учени ще създават космически технологии и решения

  • 10 юни 2022 12:40

  • 498
  • 1
Български фирми и учени ще създават космически технологии и решения
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Между 70 000 лв. и 800 000 лв. могат да получат микро, малките и средни предприятия и научноизследователските организации в страната за създаване на нови космически технологии, приложения и учебни програми за космическо инженерство. Средствата са предвидени в ратифицираното през тази седмица Споразумение между българското правителство и Европейската космическа агенция (ЕКА), съобщиха от пресцентъра на Министерството на иновациите и растежа.

Министър Лорер коментира, че подписаното споразумение с ЕКА е възможност за нарасналия интерес и ангажираност на България да осигури по-голяма възможност на космическата индустрия за участие при изпълнение на проекти в областта на научно-приложните изследвания и високотехнологични продукти и услуги. "Сътрудничеството допринася и за повишаване на качеството и конкурентоспособността на научноизследователския и технологичен сектор у нас, както и за по-бързо развитие на българските иновативни компании", допълни той.

Тръжната процедура за разпределянето им ще стартира през юли т.г. Програмата е на обща стойност 2,4 млн. лв. В нея ще могат да участват още стартъпи и български компании, които внедряват космически технологии или извършват такава дейност в България. Критериите за кандидатстване ще бъдат финализирани през следващата седмица, когато ще се подпише Хартата на Плана за европейска кооперираща държава. Подаването на документите ще продължи до септември. 

Парламентът ратифицира Споразумението за европейска кооперираща държава между правителството на България и Европейската космическа агенция

Ще се финансират проекти и приложения, свързани с летателния сегмент, оборудване или подходящи за мисиите на ЕКА продукти, демонстрации на технологии, пазарни проучвания, макетни дейности и др. Ще се насърчава партньорството между науката и бизнеса, включително с организиране на стажове в реална изследователска или работна среда.

Най-добрите български разработки ще намерят приложение в дейността на Космическата агенция. До момента, благодарение на членството на България в нея, са одобрени 37 проекта. Сред тях е създаденият от БАН дозиметър, с който се изследва космическата радиация на Марс.

Филип Епитропов
498 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Хахахахахх

2022.06.12 | 20:55

1
Хахахахахах. С какво бе пъпеши нещастни......

Добави коментар

Водещи новини