Левът вече се разменя за 9 турски лири

  • 06 юни 2022 10:51

  • 2164
  • 1
Левът вече се разменя за 9 турски лири
© Getty Images, архив
Слушай новината Слушай новината

Валутната криза в Турция може да се влоши след силно изчерпаните резерви на централната банка. Нов спад от 9% в турската лира този месец, предизвика опасенията на инвеститорите, че в страната може да назре нова криза. Днес БНБ обяви обменния курс за един лев, на 9.06 TL., пише "Марица".

Това е много изгодно за българите, които отново ще залеят пазарите в Одрин, коментират посветени. Валутната криза в Турция ще се влоши, тъй като нетните резерви на централната банка паднаха до отрицателните 55 милиарда долара, след като се приспаднат сделките за валутни „суапове“ с местни банки. Това твърдят експерти пред Ройтерс.

Турската лира е загубила 7,5 на сто от стойността си само за две седмици

Дали правителството на президента Ердоган може да избегне пазарните сътресения само броени месеци преди очакваните президентски избори през 2023 г, е въпрос, който може да има големи последици за перспективите му за преизбиране.

Последният спад на лирата тази година е с 20%, а в съчетание с покачващите се световни цени на енергията и храните допринесоха за инфлацията да достигне близо 74 на сто. 

Властите успяха донякъде да предотвратят сериозната валутна криза през декември, като продадоха валутни резерви и създадоха специални банкови сметки, защитаващи спестителите и корпорациите от голямото обезценяване на лирата в опит да възпрепятстват натрупването на щатски долари, евро или злато. Правителството на Ердоган казва, че последиците от войната в Украйна са забавили усилията за балансиране на текущата сметка на страната. Централната банка и финансовия министър твърдят, че инфлацията ще бъде овладяна до края на годината.

Все пак високите цени на енергията и храните, заедно със спада на лирата и 50% ръст на вътрешните заеми, тласкат инфлацията към трицифрено число, предупреждават експерти. Миналата седмица обаче централната банка остави лихвените проценти недокоснати на 14%, въпреки високата инфлация. Съществуват и подновени опасения относно оспорваните отношения на Турция със Запада, след като Ердоган каза, че ще наложи вето на предложенията на Финландия и Швеция за присъединяване към НАТО, като ги обвини, че укриват терористи, свързани с незаконни кюрдски сепаратисти.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
2164 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
1ЛИРА=10 СТОТИНКИ???

2022.06.06 | 11:17

1
ЕЙ ТАКА ГИ ОПРАВИ ЕРДО.

Добави коментар

Водещи новини