Добрин Иванов: Не искаме оставката на правителството, а бизнесът у нас да е конкурентен

  • 16 май 2022 08:15

  • 219
  • 0
Добрин Иванов: Не искаме оставката на правителството, а бизнесът у нас да е конкурентен
© Кадър - Нова телевизия

Не искаме оставката на правителството. Българският бизнес иска да е конкурентен.  Това обяви Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал по Нова тв. Той, бившият социален министър Иван Нейков и финансистът Аркади Шарков коментираха икономическата ситуация в страната. 

Според бившия социален министър Иван Нейков и сега може да се получи както преди месеци, че увеличението на пенсиите да е средно с 20%, тоест не за всички еднакво. Със заплатите било по-различно. Там бизнесът на базата на резултатите трябвало да мисли, но отново било въпрос на средни числа, имало предприятия, които стоели добре и вдигали заплатите на работниците. Според Добрин Иванов основната цел е чрез икономически растеж да се повишат доходите, но условията за правене на бизнес се влошавали.

"Това, че сме добре сега, не означава, че в края на годината няма да изпаднем в рецесия или много малък икономически растеж", смята Добрин Иванов.

"Септември ще бъде месеца, когато ще се видят всички негативни ефекти", обясни финансистът Аркади Шарков. Според него личните финанси били ключов момент и хората не бивало да се успокояват, че сега е топло и идва лято.

Само за ден: С 20 стотинки поскъпна хлябът в Хасково

По време на другите големи кризи -1996-1997 г. и 2008-2009 г. - виждах много рационално в поведението на хората. Три са големите разходи - храна, отопление и здраве", каза Иван Нейков. Според него тези три разхода ще изместят останалите. 

"Лятото ще правим бурканите или ще зареждаме килерите. Ще осигуряваме такова отопление каквото можем и ще даваме каквото можем за здраве", прогнозира Нейков.

Калина Христова
219 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини