От "Софийска вода" разкриха ще вдигат ли цените

  • 12 май 2022 12:42

  • 542
  • 1
От "Софийска вода" разкриха ще вдигат ли цените
© Novini.bg/ Canva

Тази година "Софийска вода" не предвижда да има увеличение на цените на ВиК услугите в столицата. Това каза изпълнителният директор на компанията Васил Тренев пред журналисти след пресконференция, на която бяха представени основните данните от дейността на дружеството през 2021 – 2022 г. Той добави, че за 2023 г. се очаква да има увеличение на ВиК услугите в София, но не посочи точно с колко, защото предстои да се обсъди.

Тренев уточни, че предложеният бизнес план на "Софийска вода" миналата година, който беше подготвен от дружеството и внесен в Столична община за разглеждане и одобрение, предвижда за тази година да няма никакво увеличение на цената на ВиК услугите, а кумулативно до края на бизнес периода през 2026 г. цените да се увеличат с 11 процента. Предвиденото увеличение е базирано на това, че има пряка зависимост между инвестициите и цената на водата, а "Софийска вода" има задължение по концесионен договор да инвестира 165 млн. лева през този програмен период.

Очаква се нов скок на цената на водата от 1 август

Цените на материалите, на труда, на енергоносителите са се повишили, изтъкна Тренев. Заради това "Софийска вода" ще намери оптимален вариант и той се надява цените в одобрения бизнес план да не бъдат толкова драстично увеличени, каквито са предложенията на другите ВиК оператори в страната. Бизнес планът на дружеството все още в процес на разглеждане.

В сегашната ситуация Станев не вярва за целия програмен период до 2026 г. увеличението на ВиК услугите да бъде повече от 40-50 процента.

Радина Лазарова
542 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
30години едно и също....

2022.05.12 | 13:02

1
вярваме ви, товариши

Добави коментар

Водещи новини