Енергиен експерт: Спекулативно е твърдението, че „Лукойл“ може да работи само с руски нефт

  • 10 май 2022 18:58

  • 3166
  • 4
Енергиен експерт: Спекулативно е твърдението, че „Лукойл“ може да работи само с руски нефт
© БНТ
Слушай новината Слушай новината

Спекулативно е твърдението, че „Лукойл“ може да работи само с руски нефт. Това каза в интервю за БНТ енергийният експерт Васко Начев.

„ Всеки нефт, който е близък до руския „Урал“, който е с параметри 31,5 градуса и 1,48% съдържание на сяра, би могъл да се използва без проблем“, обясни той.

По думите му използването на друг петрол няма да е лесно, но не е и невъзможно. „Всички други препятствия са налице и ще бъдат. Цените у нас са все едно нефтът не е руски, а е сорт „ Брент“. Разликата им е 35 долара, но не усещаме по цените на колонките по бензиностанциите“, коментира още експертът.

Единствената нефтена рафинерия у нас ще спре работа, ако няма внос на руски петрол

По думите му само от  „Булгаргаз“ зависи дали ще запазят пазарния си дял, или ще бъдат постепенно изтласкани от другите играчи.

Според Начев за истинска газова диверсификация ще може да се говори чак когато бъде построен терминалът за втечнен газ край Александруполис. „Тогава ще имаме много повече опции и българският газов пазар ще придобие съвсем различен вид“, прогнозира експертът.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
3166 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
GAZ

2022.05.11 | 18:17

4
Германската газоразпределителна компания Verbundnetz Gas (VNG), контролен пакет в която принадлежи на германския енергиен концерн EnBW, се съгласи да извършва плащания за руски газ по схемата, предложена от руската страна. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на изявление на компанията. „Ще платим сумата на фактурата, която ще продължи да бъде деноминирана в евро, по сметки в Газпромбанк в съответствие с планираната процедура, за да можем да осигурим навременно плащане към нашия доставчик... Предполагаме също, че конвертирането в рубли ще не предизвикват затруднения. Поне откриването на сметката мина напълно гладко.”

2022.05.11 | 02:09

3
мое да работи, мое и да не работи, това е деверсифекация
ТВЪРДЕНИЕТО Е НА

2022.05.10 | 19:06

2
КОМУНИСТИ, РУСОФИЛИ И РУСКИ ПОДЛОГИ.
ТВЪРДЕНИЕТО Е НА

2022.05.10 | 19:06

1
КОМУНИСТИ, РУСОФИЛИ И РУСКИ ПОДЛОГИ.

Добави коментар

Водещи новини