Корнелия Нинова разговаря със Съюза на хлебарите

  • 09 май 2022 15:22

  • 502
  • 2
Корнелия Нинова разговаря със Съюза на хлебарите
© БСП
Слушай новината Слушай новината

Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за се срещна с председателя на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите у нас Мариана Кукушева, за да обсъдят поскъпването на хляба след спирането на газовите доставки от Русия, съобщиха от пресцентъра на БСП.

По време на разговора бяха предложени конкретни мерки за спасяване на хлебопроизводството в България – 0% ДДС за производство на хляб, компенсации за ток и поемане от държавата на разликата в цената на газа. От Съюза на хлебарите бяха категорични, че тези мерки ще доведат до понижаване на цената за хората. "Подкрепата за бизнеса с до 300 лв. за мегаватчас трябва да продължи“, каза министър Нинова и изрази подкрепа за нулева ставка на ДДС за хляба. 

Хлебопроизводители: Искаме компенсации за цените на ток и газ, пред фалит сме

По време на разговорите Мариана Кукушева увери, че в България има достатъчно количества брашно и пшеница и призова държавата да направи всичко, за да помогне спешно на българските хлебопроизводители. Тя прогнозира, че е възможно много малки пекарни в страната да затворят заради поскъпването на газа. Премахването на ДДС за хляба ще има положителен ефект, защото не само ще доведе до намаляване на цената, но и ще изсветли сектора.

Мариана Кукушева подчерта, че до момента хлебопроизводството е единственият бранш, който не е дотиран специално по европейски програми с изключение на една мярка по отношение на мелниците преди доста време.

Филип Епитропов
502 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
РОБСКА ДУШИЦА Е БЪЛГАРИНА

2022.05.09 | 18:33

2
БЕЗ ПРЕДАТЕЛИ И БЕЗ ПОРОБИТЕЛИ НЕ МОЖЕ ДА ЖИВЕЕ.
Kornela

2022.05.09 | 17:34

1
Ostana da sasipia i tozi otrasal..

Добави коментар

Водещи новини