Бившият шеф на КЕВР: Без съмнение се очаква увеличение на цената на тока

  • 08 май 2022 20:37

  • 1556
  • 4
Бившият шеф на КЕВР: Без съмнение се очаква увеличение на цената на тока
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

"Без съмнение се очаква увеличение на цената на тока, до 1 юли промяна няма да има. В момента по енергоносителите в България не се спазва пазарна логика. Компенсациите не могат да бъдат безкрайни", заяви в "Говори сега" бившият председател на Комисията за енергийно и водно регулиране проф. Иван Иванов.

Той добави, че все още дружеството "Булгаргаз" не е заявило пред КЕВР искането за цената за природния газ за месец май.

"Цялата процедура относно доставките на природен газ за България през месец май е съпътствана от тежки недостатъци и защитава корпоративни интереси", коментира Иван Иванов.

По думите му акцизът за електроенергията и природния газ е твърде малък и ако бъде премахнат временно това няма да доведе до сериозен проблем за бюджета.

"Течните горива не са стока, която се регулира, както електроенергията и природният газ. Премахването на акциза върху течните горива е задължително да бъде извършено чрез нотификация от Европейската комисия, липсва ли такава нотификация не можем да променим акциза дори със стотинка. Винаги може да се направи обосновано искане, друг е въпросът дали Европейската комисия ще го приеме", допълни Иван Иванов.

Според него заявеното от председателя на Комисията по енергетика в Народното събрание Радослав Рибарски, че България може да наложи вето на ембаргото върху руския петрол не би било добър и полезен ход. "Това ще означава спиране на шестия пакет санкции, това не бива да се допусне, аз съм против налагането на вето", заяви категорично Иван Иванов.

Той поясни, че въпреки спекулациите до момента никоя страна не приема да плаща природния газ в рубли. "Само частните фирми могат да го направят, защото не се подчиняват на тази разпоредба", каза още Иван Иванов.

"Газпром" с писмо до европейските си клиенти: Плащането в рубли не нарушава санкциите

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1556 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Слава на евреит Зеленски

2022.05.08 | 23:26

4
Слава на канадец Киро !
Каръдайь

2022.05.08 | 22:42

3
догодина само елита ще яде хляб
Cetin

2022.05.08 | 22:14

2
RADEV DA SE NAGIZI NA PUTKIN I NEMA PROBLEM ZA GANYO

2022.05.08 | 21:50

1
Подкрепям Украйна, а не Русия, поради следните причини: 1. Украйна е братски народ. 2. Ние сме християнизирали Украйна. 3. Дали сме азбуката на Киевска Рус. 4. 70% от войнишкия състав в руската армия през 1878г. са украинци. 5. Над 200 000 българи са се преселили в земите на Украйна, област Бесарабия. 6. Украйна признава, че е получила азбуката и християнството от България (за разлика от Русия). 7. Украйна никога не е организирала и финансирала бунтове, метежи, въстания и преврати в България. 8. Украйна никога не е организирала политически убийства в България. 9. Украйна никога не е крала архивите ни. 10. Украйна не е крала златния ни резерв. 11. Украйна никога не е разпокъсвала землището ни. 12. Украйна никога не е насъсквала Сърбия, Румъния или Турция да ни нападнат. 13. Украйна не е измисляла нови, несъществуващи езици. 14. Украйна не е измисляла несъществуващите македонска, тракийска, шопска и добруджанска нации. 15. Украйна никога не ни е обявявала ВОЙНА!!! 16. Украйна никога не е прехвърляла диверсионни групи на наша територия. 17. Украйна никога не е имала свои "украинофилски" партии в България, имащи за цел дестабилизацията на държавата и обществото. 18. Украйна никога не е финансирала и поддържала национални движения „Украинофили“, нито участва в правенето на събори, където се веят украински знамена. 19. Украйна не ни продава най-скъпия петрол и газ в Европа. 20. Украйна не заселва стотици хиляди украинци по нашето Черноморие. 21. Украйна не е пращала въоръжени терористи в България. 22. Украински политици не са заявявали, че ще ни изкупят и другата половина от Черноморието, след като вече били изкупили едната половина. 23. Украйна не е финансирала чудовищни терористични атентати в България, най-големите и кървави в света за времето си. 24. Украйна не е промила мозъците на 80% от българите да ѝ се кланят и да предават България, нито дели хората на украинофили и украинофоби, за да внася допълнително разделение и разединение у българите. 25. Украйна не е нападала (за последните 1000 г.), бомбардирала и окупирала България. 26. Украйна не притежава между 30 и 50% от българската икономика и не ни държи в 100-процентова енергийна зависимост от нея посредством свои хора в българския парламент, съдебни и правоохранителни служби и структури. 27. Украйна няма 45-метрови паметници, символизиращи престъпен режим и не ни заплашва, че ще ни се случи случка, ако ги махнем. 28. Украйна не ни е пренаписвала и фалшифицирала историята. 29. Украйна не ни натяква постоянно как ни била освобождавала два пъти и как трябва да сме ѝ вечно благодарни, тоест надупени и подчинени. 30. Украйна не е поставяла свое марионетно правителство и престъпен режим и диктатура, които управляваха 45 години, избиха цвета и елита на нацията и върнаха България със 100 години назад в развитието и. Има и други причини, но тези са основните

Добави коментар

Водещи новини