КЗК проверява дали търговците договарят помежду си цените на горивата

  • 20 април 2022 15:58

  • 777
  • 4
КЗК проверява дали търговците договарят помежду си цените на горивата
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Цените на горивата се вдигнаха до рекордните 3,12 лв. за литър дизел и почти 3 лв. за бензин. Комисията за защита на конкуренцията в момента проверява дали търговците на горива договорят помежду си какви да са цените по бензиностанциите, съобщиха от регулатора. Събраните данни се анализирали.

 От комисията уточняват, че са предприели всички необходими действия в рамките на правомощията си, за да защитят свободната конкуренция на пазарите на горива в страната. КЗК следяла сектора многократно отправяла препоръки към компетентните органи за предприемане на мерки, чрез които да бъдат преодолени установените бариери пред свободната конкуренция.

Още през 2019 година бил направен секторен анализ. Били предложени и редица мерки като например изграждане на държавни данъчни складове с цел повишаване на конкурентния натиск, създаване на електронна платформа, която да информира в реално време вносителите за свободните вместимости в данъчните складове.

Кирил Петков: Цените на горивата в България са едни от най-ниските в Европа

През 2020 г. било образувано производство срещу дружества от групата "Лукойл", което било на финален етап, а КЗК предявила на дружествата от групата твърдения за извършени нарушения заради отказа да приемат в данъчните си складове чужди горива, основно в тези, свързани с най-големите морски петролни терминали.

Друго производство било образувано през ноември 2021 година относно ценовата политика на едро на „Лукойл България“ във връзка с твърдения на „ОМВ България“, че дружеството ограничава търговията и злоупотребява със своето господстващо положение.

От КЗК припомнят, че на 14 март 2022 година са започнали проверка дали има картел за цените между „Сакса“ и „Инса Ойл“. По случая била изискана информация от над 30 участници на пазара.

Според регулатора са предприети всички възможни действия, чрез които да се установи действителната ситуация на пазара и да се набележат мерки за преодоляване на високия ръст в цените на горивата през последните седмици. Подобна ситуация се наблюдавала и в другите европейски държави.

"Обръщаме внимание, че публичните изявления относно бъдещи увеличения на цените на горивата могат да доведат до потенциални проблеми със спазването на правилата за конкуренция и допълнително да повишат напрежението", посочват от КЗК.

Всички изложени обстоятелства и описани действия показвали, че КЗК изпълнявала своята задача да гарантира защита и да осигури условия за свободна и лоялна конкуренция. От регулатора допълват, че публични изявления относно липсата на обществена полза от дейността на КЗК са изцяло политически, като изопачават правомощията на комисията и нейните законови функции.

Теодора Павлова
777 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
????

2022.04.20 | 17:03

4
Къде са ДЪРЖАВНИТЕ бензиностанции "Петрол"?! ЗАЩО са ТАМ?!
Ккк

2022.04.20 | 16:47

3
При тези цени на едро на петрола цените на дизела не трябва да са над 2,5 лв. Просто е кЗК не работи леж е.

2022.04.20 | 16:12

2
Нали мафията е държавата,нищо ново.
Те

2022.04.20 | 16:02

1
Проверката е проформа както винаги, мафията държи пазар, политици, цялата изпълнителна и съдебна власт, няма бутане

Добави коментар

Водещи новини