Енергийният министър: В момента преговори с "Газпром" не могат и не бива да се водят

  • 15 април 2022 16:47

  • 1171
  • 0
Енергийният министър: В момента преговори с "Газпром" не могат и не бива да се водят
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Отчитайки ситуацията с войната в Украйна в момента, преговори с "Газпром" не могат и не бива да се водят. Това каза министърът на енергетиката Александър НиколовАлександър НиколовАлександър Николов е Магистър по финанси от УНСС. През последните няколко месеца е изпълнителен в рамките на днешния парламентарен контрол. Той добави, че към момента на европейско ниво се разглеждат действия за иницииране на общо закупуване на газ за нуждите на страните-членки на Европейския съюз. Направеното предложение е прието от Европейската комисия за обсъждане. Целта е това да става с един преговорен екип и да се постигнат нива от приблизително 50 евро на мегаватчас.

Министър Николов допълни, че Министерството на енергетиката и българското правителство са предприели активни действия за осигуряване на природен газ от алтернативни източници. В тази връзка са предприети действия за установяване на контакти с доставчици на газ. Работи се активно и за ускоряване на енергийната свързаност в региона, което е ключово условие за реална диверсификация на енергийните източници.

От наличието на алтернативни доставки на природен газ България ще може да се възползва по време на евентуални бъдещи преговори с "Газпром" за намаляване на цената, заяви Николов.

От търговска гледна точка в настоящите условия - война, волатилност на цените и търговска несигурност, подписване на дългосрочен договор в тази среда гарантира единствено и само непазарни условия, по-високи цени и дългосрочно затрудняване, завърши енергийният министър, цитиран от БТА.

"Газпром" продължава в обичаен режим износа на газ през Украйна

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1171 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини