С над 25% от началото на годината е поскъпнал бензинът у нас

  • 08 април 2022 09:13

  • 460
  • 3
С над 25% от началото на годината е поскъпнал бензинът у нас
© Novini.bg

С над 25% от началото на годината е поскъпнал бензинът у нас. Цената е функция на движението на цената на суровия петрол. Трудно е да се правят прогнози, защото цената е несигурна. По време на война е важно да се търсят и резервни варианти за внос на горива. Това заяви в "Денят започва" изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев.

"Функция от цената на суровия петрол. Изцяло цял свят в момента, България в частност, зависи от това как ще се движи суровият петрол, а суровият петрол в огромна степен зависи от войната в Украйна и от санкциите, които Европейският съюз ще наложи или няма да наложи върху търговията със суров петрол, внасян от Русия. За момента такава санкция няма, руски суров петрол се продава. По тази причина българската рафинерия в Бургас работи, произвежда горива, пазарът е снабден", допълни Андрей Делчев.

След 2 седмици е възможно сегашните над 3 лева за литър да се върнат към 2,80 лв.

По думите му обаче има редица фактори, които водят към подтискане на цената на суровия петрол като се започне от това, че доларът е скъп.

"Ако суровият петрол бъде забранен от Русия, основният въпрос ще бъде откъде ще внасяме суров петрол, как ще работи рафинерията, как ще доставя горива и откъде ще внасяме горива, тогава въпросът колко ще струват горивата ще бъде на втори план, въпросът ще бъде за колко време ще има горива. Отговорът е поне 90 дни от задължителните запаси, които държавата има, има и търговски запаси, но все пак трябва да се търсят резервни варианти", добави Андрей Делчев.

Той поясни, че при 200 долара на барел цената може да достигне 4 лева на литър.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
460 3

Коментари 3

Добави коментар
Югоизточно мигрантско ЦУНАМИ

2022.04.08 | 09:13

1
Предоставянето на оръжия за Украйна е гаранция за проточването на конфликта и 100 процентова продоволствена криза, която е гаранция за озверели мигрантски вълни 100 пъти по-големи и яростни от тези които минаха досега. Те ще са гладни и идват в България.
TE IBA

2022.04.08 | 09:14

3
ФОСТАТА ТРОЛ ГЕРБАВ
KKK

2022.04.08 | 09:14

2
ДА СЕ БЕСЯТ СПЕКУЛАНТИТЕ !!!

Добави коментар

Водещи новини