Производител с разкрития за количествата олио

  • 01 април 2022 07:36

  • 8346
  • 5
Производител с разкрития за количествата олио
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

В Полски Тръмбеш е разположена една от базите на едно от най-големите предприятия за производство на сурово растително масло у нас.

Как рекордното поскъпване на слънчогледа се отрази на производителите на масло и има ли според тях спекула в цената на олиото в търговската мрежа?

Нова измама: Цакат с евтино олио във Facebook

Годишно в това предприятие се преработват около 700 000 тона слънчоглед. Това нарежда фабриката сред най- големите производители на сурово масло у нас. Производството е разположено в три бази – в Кнежа, Варна и Полски Тръмбеш, а реализацията на продукцията е насочена основно към пазарите в Западна Европа, където суровото масло се рафинира и бутилира.

От началото на войната в Украйна се усеща сериозно раздвижване на търговията със слънчоглед. Засега предприятието не е засегнато, защото има достатъчно суровина на склад, но инфлацията оскъпява производството.

Хранителните стоки на едро у нас с 30 процента по-скъпи от миналия март

"Действително сме свидетели на огромно поскъпване на нашата дейност, особено на разходите ни за преработка, защото там, едно от основните ни пера е цената на електрическата енергия. Разбира се, основното перо в стойността на нашата продукция е суровината. Тя е близо може би 90% и там е най-пряка зависимостта между цената нашата продукция и цената на суровината“, каза Георги Койнов – финансов директор на предприятието.

Според Георги Койнов в момента цената на слънчогледа е на исторически високи нива. Сигнали за това са се появили още в края на 2020 година. Войната в Украйна обаче води до шокова ситуация на пазара.

"Макар и очакванията в лятото на 2020 да бяха за едни добри реколти в България, в Румъния, в Украйна, в Русия, в края на лятото стана ясно, че реколтите ще бъдат доста по-малки от очакваното, а качеството на слънчогледа ще бъде със сравнително по-ниска масленост от обичайното, което сме свикнали да наблюдаваме. Това веднага създаде един недостиг на слънчогледово олио, това веднага рефлектира в покачването на цените, още тогава. Истината е, че поскъпването на слънчогледа и на олиото започна тогава, по едни чисто фундаментални причини“, каза Койнов пред БНТ. 

Има ли спекула? Литър олио в Ямбол струва 8,40 лв.

Шокът от поскъпването на слънчогледа вече преминава, а пазарът върви към нормализиране, подчертава експертът и допълва, че в България не може да се говори за недостиг на олио.

"Скоро ще сме свидетели на много по-балансирани цени и спокойна обстановка, включително и в търговската мрежа. Тези пикови цени, които видяхме през последният месец, на практика няма да бъдат усетени от крайния потребител, по простата причина, че производителите и преработвателите имат стока и на по-ниските цени, преди конфликта в Украйна и ще могат във времето да предложат една балансирана цена. Аз съм убеден, че в България ние, недостиг на олио, никога няма да видим, по простата причина, че в България има производствени мощности за 6-7, дори 8 пъти годишната консумация на държавата. В този смисъл, България винаги ще има нужните количества олио, за да ги доставя до крайния потребител“, каза Койнов.

Според Георги Койнов в търговската мрежа има голям избор на видове олио, включително и вносни. Той смята, че спекула е възможна само ако пред участниците на пазара се появят препятствия или някой производители бъдат поставени в по-изгодно положение от останалите, но такива тенденции у нас няма.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
8346 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
popche

2022.04.01 | 22:13

5
край на циганската баница,вече и казват министерска или депутатска халал да им е....
Руми

2022.04.01 | 09:44

4
Недостиг на олио в България няма да има, ако няма война и ако европейските страни не накарат Кирил да им го даде. Публикувай.

2022.04.01 | 09:19

2
Така се пише материал. Смислено, убедително и подкрепено, с експертна и социална гледни точки. Разбира се, ние знаем какво ще стане с цените в еврозоната, същото като при жан виденов зоната.

2022.04.01 | 09:27

3
С шайката на Радев може и да задминем Жан Виденовата зима.
ТИМ

2022.04.01 | 08:16

1
Олио има. Цените са пазарни

Добави коментар

Водещи новини