Поскъпването на храните ще продължи. Но не се запасявайте!

  • 21 март 2022 08:35

  • 2289
  • 0
Поскъпването на храните ще продължи. Но не се запасявайте!
© NOVINI.BG

"Абсолютно никой не трябва да се презапасява, ненужно и нерационално действие. Вярно, има много страх в пазара, има доста негативни очаквания, напрегнат пазар. Има война, която създава тотална нестабилност, най-вече в региона. Но запасяването никога не е довело до нещо полезно, най-малкото е инфлационен фактор. Допълнително повдига цените", каза председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че презапасяването в един момент може да доведе и до изхвърляне на храна.

Хранителните стоки на едро у нас с 30 процента по-скъпи от миналия март

"Абсолютно всички храни поскъпват и това ще продължи. Няма как да видим постоянни равнища. Ние имаме плавни тенденции, а те са заради мощната конкурентна среда. В Европа има наличие на храни от абсолютно всичко. Имаме едни от най-добрите зърнени сектори в Европа. Чакаме и нова реколта, която е със супер параметри. А към дадения момент не се налага да спираме износа на зърно. Но трябват и мерки, които да осигурят наличието на зърно за гражданите на страната ни", допълни Иванов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че не трябва да допускаме ситуации от преди 20 години и да останем без зърно.

Попитан докога ще продължи поскъпването на олиото, Владимир Иванов отговори: "Олиото за седмица отбеляза ръст с 1 лев, буквално стигнахме до ниво 4,64 лв. Създаде се много паника, много държави започнаха да си прибират резервите. Че има определени играчи, които искат да спечелят страшно много в такъв тип напрежение, има, но не е това причината. Основната причина е, че доста количество олио се прибра заради войната в Украйна. Но е нормално да се случи, тъй като Русия и Украйна са основни производители на олио и пшеница."

От думите му стана ясно още, че има и поскъпване на захарта - то е от 0,25 лв.

"При захарта имаме относителен стабилитет, а поскъпването се дължи на международното такова. Не мисля, че със захарта ще имаме проблем. Брашното вече регистрира ръст около 0,30 лв. на годишна база. Тези процеси започнаха от нестабилния енергиен пазар. А по-скъпа газ означава и по-скъпи торове, по-скъпи фуражи", коментира председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

Той успокои, че страната ни разполага с достатъчно олио.

Има ли спекула? Литър олио в Ямбол струва 8,40 лв.

"Пресните плодове и зеленчуци влизат в период на по-голямо предлагане, наблюдаваме намаление на краставиците. Средната цена е 4,16 лв. При домата също регистрирахме намаление. Ще започне и предлагането на много българска стока. А най-добрата новина за потребителите е, че свинското месо е точно на равнището от миналата година. Това е супер развит сектор, но са необходими помощи от страната на държавата. "Птицевъдство" - отново много развит сектор, достатъчно предлагане на висококачествени яйца и едно от най-качественото пилешко месо в Европа", посочи Владимир Иванов.

При млечните продукти пък имаме поскъпване от 20-22% на годишна база.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2289 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини