Юлиан Попов: Всички приказки за втечнения газ на свободата от САЩ, са със статут „Ганкиното кафене”

  • 03 февруари 2022 16:04

  • 810
  • 0
Юлиан Попов: Всички приказки за втечнения газ на свободата от САЩ, са със статут „Ганкиното кафене”
© pixabay, личен архив

Юлиан Попов е бивш министър на МОСВ в служебното правителство на Марин РайковМарин Райков Марин Райков е министър-председател и министър на външните работи на България от 12 март до 29 май. Преди това бе зам.-министър на същото ведомство. Той е писател и журналист.

 

Няколко думи за това как природният газ е определен като зелен от Европа:

1. Не е.

2. Таксономията (документът, за който става дума) не е забранителен документ. Какво в вътре и какво не, няма отношение към това какво ти е разрешено и какво не да строиш или използваш.

3. Газът, който вече се нарича годишен, а не природен, е квалифициран като преходна дейност.

4. В ЕК не са съвсем наясно какво имат предвид под преходна дейност, и защо е дейност, а не гориво или технология. Причината да не са наясно е, че квалифицирането на газа като преходна дейност не е основана на рационално основание, а на лобистки сблъсък и пазарлък с някои компании и правителства. Лобисткият сблъсък винаги ражда неясни формулировки.

5. Газът не е преходно гориво. Или дейност. Просто, когато държавите намаляват въглищата, те не ги заместват с газ.

6. Сегашната формулировка би могла сериозно да удари европейската конкурентоспособност, особено в страните от Източна Европа, които най-яростно лобираха за включването на газа като устойчива активност.

7. Засега Таксономията е предложение, не решение на Комисията. Предстои горещ дебат в парламента, после между правителствата и накрая ще се види при какви условия какво ще е класифицирано като устойчиво.

8. Сегашното предложение е неволен реверанс към Русия и само ще увеличи или задържи руското влияние в ЕС. Всички приказки за втечнения газ на свободата от САЩ са със статут Ганкиното кафене.

9. Ако страните в Източна Европа, Германия и Италия се усетят и се измъкнат от динената кора на преходната дейност, техните евродепутати ще гласуват против включването на газа в Таксономията.

10. Газът има място в прехода, но като напълно развита технология, с висока геополитическа чувствителност и способна силно да удари европейската икономика (както в момента), той трябва да бъде оставен на търговската логика и компаниите трябва да поемат сами инвестиционния риск.

Предстоят спорове и битки. Дано подходим умно и образовано.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
810 0

Свързани новини

Водещи новини