Ще се справи ли властта с инфлацията и изоставащите доходи

  • 28 януари 2022 08:16

  • 1537
  • 9
Ще се справи ли властта с инфлацията и изоставащите доходи
© Кадър - Нова телевизия
Слушай новината Слушай новината

След проведените дискусии вчера Националният съвет за тристранно сътрудничество не постигна единодушна подкрепа по проектите на бюджетните закони. Ще се справи ли властта с инфлацията и изоставащите доходи, какви компенсаторни механизми ще задвижи държавата и ще има ли консенсус за минималната заплата и осигурителния доход – по тази тема в ефира на Нова телевизия коментираха изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов, вицепрезидентът на КT „Подкрепа" Йоанис Партениотис и финансистът Любомир Дацов.

„Работещите бедни у нас са приблизително някъде около средното за Европа. Навсякъде този проблем съществува. Факторите, които го формират, са много. Процентът на работещите бедни в Италия и Испания е повече”, коментира Любомир Дацов.

„Големият проблем на новия бюджет е, че от гледна точка на фискални правила, т.е. такива, които съществуват в ЕС и що се отнася до т.нар. макроикономичеки баланси, които в крайна сметка са стабилността на икономиката и средата в която се развиваме, този бюджет нарушава всички и то не с малко, а с много”, смята той.

„По принцип винаги финансовите министри се опитват да изпилят нещата и играят в една сива зона – без да нарушават нещата да са близо до тези показатели”, посочи Дацов.

По думите му за първи път в този бюджет има драстични отклонения. „Тотално е сгрешена неговата идея, защото коментираме, че инфлацията е най-голямата заплаха, а всъщност по каквато и теория и икономика да смятате този бюджет ще помпа инфлацията”, каза той.

Йоанис Партениотис коментира, че действително цените на основните стоки са повишени с 15-20% от началото на годината.

Любомир Каримански: Инфлацията в България е привнесена

„Истината е, че заложените в този бюджет минимална работна заплата и максимални осигурителни доходи според нас, е в правилна посока”, посочи той.

„От работодателите беше изказана теза, че максималният осигурителния доход не би трябвало да се увеличава така, защото трябва да се пипне и максималната осигурителна пенсия. Само че, ако трябва да приложим закона, то тогава максималният осигурителния доход трябва да стане 3750 лв., а не 3400 лв., за да има пенсия от 1500 лв. В случая максималният осигурителния доход е подценен”, коментира Партениотис.

И добави: „Нашата пенсионна система е солидарна и би трябвало тези, които получават повече да са по-солидарни с тези, които получават по-малко”.

„В Бюджет 2022 е заложена инфлация 5,6%, а повишаване на доходите - с над 8%, което означава, че доходите ще растат повече от цените, както се случва в последните 10 години. Не очаквам да се случи нещо по-различно през 2022 г.” заяви изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов.

„За нас огромният проблем е големият бюджетен дефицит, който се залага и нивото на разходите, което е рекордно. Оттам идва и другият проблем – стръмното увеличаване на дълга” коментира още той.

Последвайте канала на

Калина Христова
1537 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Mitaka

2022.01.28 | 12:45

9
СКОРО ГИ ИЗМИТАМЕ, НЯМА ПОВЕЧЕ ВРЕМЕ ЗА ЧАКАНЕ
123

2022.01.28 | 09:21

2
Къде виждате власт. Вече повече от година чегъртат Бойко, а управляват с неговия бюджет.И толкова са некадърни, че дори не могат да го коригират.

2022.01.28 | 12:44

8
Още два месеца с бюджета на Борисов и след това с техния нов бюджет по стръмния баир надолу. Единствената разлика от гладната и студена Жан Виденова зима е че ще имаме гладна но не толкова студена пролет

2022.01.28 | 12:01

7
Хахаха само в рамките на няколко реда признаваме, че цените са скочили 15-20% и след това казваме, че инфлацията е 5.6%. Така че заплатите ИЗОСТАВАТ от инфлацията! Правилно е коментирал финансистът, че огромния дефицит в бюджета ще напомпа цените допълнително. И не, няма да се справят с инфлацията. Нито лихвите ще вдигнем от 0, нито ще имаме балансиран бюджет, нито "зелените" политики ще спрем и ще продължим да наливаме прясно напечатана валута. Ако искаш да излезеш от дупката, първо трябва да спреш да копаеш. Инфлацията скоро няма да си отиде.

2022.01.28 | 11:41

6
Ко? Не!
Хм

2022.01.28 | 11:14

5
Не го харесвам Дянков но трябва да му се признае че в предната криза успя да стегне колана и да намали безмислен харч на държавата. Сега даже няма и идея за това. И въобще няма стратегия какво ще се случи и другия месец. Кой си повярва че доходите ни ще се увеличават над % на инфлация. Няма такова нещо в историята на светомната икономикал Доходите ВИНАГИ следват инфлацията т.е. първо плащаш пък ако оцелееш може и да ти увеличат заплатата. Така е - никой не е забогатял от заплата
Спокойно

2022.01.28 | 10:38

3
Още два месеца с бюджета на Борисов и след това с техния нов бюджет по стръмния баир надолу. Единствената разлика от гладната и студена Жан Виденова зима е че ще имаме гладна но не толкова студена пролет

2022.01.28 | 10:46

4
Значи викаш,тиквената зима,щом е неговия бюджет,или викаш,ех ако беше тиквуня как веднага щяха да паднат цените на петрола и газта и на ток дето тиквеното го пусна на борсата та да поевтинее като сега,ама той за наше добро бе,за наше добро го прекара през борсите,че и продаде в началото и останалите проценти държавно енерго,ама пак за наше добро да печелят частниците.
Ние

2022.01.28 | 09:18

1
Тази власт НЕ. Провалят се на всички нива.

Добави коментар

Водещи новини