Енергийният министър: При проблем с газовите доставки имаме ресурс да компенсираме с ток

  • 23 януари 2022 19:54

  • 1274
  • 0
Енергийният министър: При проблем с газовите доставки имаме ресурс да компенсираме с ток
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

"Има риск за газовите доставки за България и ние не можем да си заравяме главата в пясъка, но какво ще се случи не е под наш контрол". Това заяви в "Говори сега" министърът на енергетиката Александър НиколовАлександър НиколовАлександър Николов е Магистър по финанси от УНСС. През последните няколко месеца е изпълнителен.

Той призова към много внимателно управление на газохранилището в Чирен и на ресурсите, с които разполагаме. Към момента България няма проблем с доставките от "Газпром".

По думите му при негативно стечение на обстоятелствата секторът "Отопление" може да бъде компенсиран с електроенергия до някаква степен. "Системата разполага с ресурса да издържи. За радост, пиковите седмици и месеци на електроенергия могат да бъдат покрити от текущите мощности в системата. Все пак това е екстремен сценарий, до който се надявам да не стигаме, но все пак е възможен" - коментира Николов.

Министър Николов: Координираният подход на равнище ЕС е ключов за справяне с високите цени на енергията

"Удобен момент за падане на мораториума върху цените на тока, парното и водата, би настъпил тогава, когато КЕВР спре да валидира решения, а започне да прави проверки и да се превърне в общественополезен орган", заяви още енергийният министър.

Той цитира данни, според които през 2021-ва година токът за бита в Европа е поскъпнал средно с около 30%, а в България с 5,5%.

"Когато цените в България се повишават с 5,5% за крайните потребители и това изглежда близо с границата на непоносимост, е отговорът на това дали изживяваме енергийна криза или криза на покупателната способност. Тоест, в момента проблемът в България не е толкова с наличните мощности или със зависимостта от един конкретен ресурс - за наша радост. Проблемът е, грубо казано, от това, че сме бедни. А това, че сме бедни, е функция от много неща" - коментира Николов.

По повод скъпия ток за небитовите абонати и фактът, че някои общини спират уличното си осветление, за да пестят, Николов коментира, че държавата се е намесила доколкото може краткосрочно. "В по-дългосрочен трябва да се мисли как да се управляват по-добре общините и дружествата и да се направят механизми за по-дългосрочни договори с доставчиците на ток", изтъкна енергийният министър.

Според него държавата е положила усилия компенсациите за бизнеса да са навреме, така че да не се вдигат крайните цени за потребителите.

В "Говори сега" енергийният министър упрекна "Булгаргаз", че не изпълнява добре функцията си на обществен доставчик. По думите му на фона на съществуващите инструменти, управлението на дружеството и ценовите предложения към КЕВР е можело да са значително по-общественополезни.

Той постави под съмнение изнесените данни от "Булгаргаз", според които дружеството е прехвърлило всичките си ползи в размер на стотици милиони левове към българската индустрия. Александър НиколовАлександър НиколовАлександър Николов е Магистър по финанси от УНСС. През последните няколко месеца е изпълнителен уточни и че никога не е ставало въпрос за приватизация на „Булгаргаз“.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1274 0

Свързани новини

Водещи новини