Петър Чобанов: В добри икономически времена залагаме в бюджета висок дефицит и разточителни разходи

  • 23 януари 2022 14:32

  • 1872
  • 0
Петър Чобанов: В добри икономически времена залагаме в бюджета висок дефицит и разточителни разходи
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

"ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с предлага промени в Закона за обществените поръчки и в Закона за публичните финанси. Тези закони трябва да се приемат, преди да бъде приет бюджетът. За да бъде прекратен моделът "Джипка", в Закона за обществените поръчки предвиждаме възможността за ин хаус процедури да отпадне, защото там има съмнения за корупция. Същото се отнася и за рамковите споразумения. "Джипката" е и в Закона за публичните финанси, защото Министерски съвет със свои постановления може да разпределя средства, без Народното събрание да е наясно с това. Затова и тук правим предложения за законодателни промени".

Това каза пред БНР Петър ЧобановПетър Чобанов Петър Чобанов е роден на 20 юли 1976 г. в Ямбол. Завършил е Математическа гимназия „Атанас член на ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с и министър на финансите в правителството на Пламен Орешарски.

Според него, ако управляваща коалиция приеме тези предложения, ще докаже заявената нулева толерантност към корупцията.

"Това е подкрепа на управлението, подаваме им ръка. На базата на опита и експертизата решихме да им предложим подобен вариант", добави той.

В предаването "Неделя 150" Чобанов коментира "Бюджет 2022":  

"От гледна точка на обща структура на разходите той прилича на бюджета, изработен от служебния кабинет. Иначе е доста разточителен по отношение на разходите. Това се дължи на тези, които го съставят, и на траекторията на бюджета, която се предприе още от 2020 година насам. По предварителни планове тази година ще похарчим с 8,8 млрд. лева повече, отколкото ще съберем. Това е голямо число. Това се прави в ситуация с нарастваща инфлация. Имаме прогнозиран висок икономически растеж. Тоест, в добри икономически времена ще имаме висок дефицит и разточителни разходи. Това буди опасения относно това какво ще се случи, когато в следващите години инфлацията спадне, растежът също, не дай Боже. При толкова големи разходи, които знаем, че трудно се намаляват, това буди опасение за още по-големи дефицити и по-високи дългове в бъдеще. Трябва да се съсредоточим върху макрорамката на бюджета", каза Чобанов.

Делян Добрев с остри критики срещу бюджета за 2022 г.

Той посочи, че ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с трудно ще стигне до цялостна подкрепа на проектобюджета.

 

Валери Зайцев
1872 0

Свързани новини

Водещи новини