Синдикалист: Искаме с 15% да се компенсират всички доходи

  • 14 януари 2022 08:56

  • 1137
  • 1
Синдикалист: Искаме с 15% да се компенсират всички доходи
© Кадър NOVA

Това, което се направи през миналата година, беше абсолютна грешка. Това е плод на действията на всички политици взети заедно и то разрушава пенсионния модел. Трябва да влезем в нормалното действие на пенсионната система. Швейцарското правило е минимум. Това заяви Пламен ДимитровПламен ДимитровПламен Димитров е президент на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) от КНСБ в студиото на NOVA по темата за добавките на пенсионерите.

Според него би било по-добре през Агенцията за социално подпомагане да даде добавки на пенсионерите, близки до прага на бедността: “Смятам, че пенсиите и добавките трябва да се разделят много ясно”.

По думите му “плащане на калпак” е грешка, защото приноса на всеки е различен: “Очаквам разумът да дойде. Ние ще участваме в анализа на новото правителство и ще се опитаме да ги убедим”.

Той обяви че с 30% е по-малка покупателната способност на работещ на минимална работна заплата у нас в сравнение с Румъния.

Колко трябва да е минималната работна заплата, за да няма евтин труд

“НОИ дава 7.3% инфлация. Очаквам да мине 8% инфлацията за декември. Нашето искане е 15% да се компенсират всички доходи. Човек няма да стане кой знае колко богат. Очаквам 5-6% да бъде официалната инфлация, която да заложи правителството в бюджета, което означава, че на потребителската кошница ще бъде по-голяма. Затова ние искаме 750 лв. минимална заплата, тя включва тези 15%”, коментира Димитров.

Синдикалистът каза, че минималната заплата е най-добрият инструмент, с който се бори бедността при работещите: “Така ще влезем с по-висок доход в клуба на богатите и няма да и гледат странно”.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
1137 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Аз

2022.01.15 | 20:28

1
А. да ти компинсираме имотите по морето не искаш ли?

Добави коментар

Водещи новини