Как бизнесът ще се справи с високите цени на тока?

  • 04 януари 2022 08:46

  • 1387
  • 1
Как бизнесът ще се справи с високите цени на тока?
© NOVINI.BG

Компенсаторни механизми за бизнеса заради растящите цени на тока поискаха от бизнеса, както и свикване на Консултативен съвет за национална сигурност при президента.

Ако компенсациите са справедливи ние ще призовем нашите членове - работодателите, да повишават доходите и да не увеличават цените. Таванът за енергийните разходи не компенсира в почти никаква степен свръхразходите за електрическа енергия. Ние предложихме 75 процента от разликата над прогнозируемата стойност на електрическата енергия определена от КЕВР до средномесечната стойност на електрическата енергия на борсовия пазар да бъде компенсирана. Това е справедливото и може да ни помогне да не затънем в блатото на енергийната криза и да ни доведе с сериозен икономически растеж", заяви в "Денят започва" по БНТ председателят на Българската стопанска камара Добри Митрев.

Той прогнозира, че ако проблемът не бъде решен ще има фалити на стрктуроопределящи предприятия - компании от секторите химия, металургия, стъкларската промишленост.

"Някои компании вече са на ръба. Има уволнени служители. Прекият диалог с българското правителство още не е започнал, което е проблем, ако има диалог ще стигнем до правилните решения", допълни Добри Митрев.

По думите му целта е да се увеличават доходите на предприятията и да има справедлива социална система.

"КСНС е нещо крайно. Има достатъчно средства трябва да бъдат разпределени към всички", добави Добри Митрев.

Той прогнозира, че ще се върви към намаляване на цената електрическата енергия и поиска срещи с премиера Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически, финансовия министър Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на и енергийния министър.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1387 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Иван Митев

2022.01.04 | 13:42

1
Съответните органи на държавната власт са с недостатъчно разбиране за същината на инфлацията. С тази позиция е невъзможно успешно държавно противодействие срещу проблеми при цени. В Република България, нямането на необходима защита срещу щети от предоставяне на левове за ползване със срок за връщане е съществената причина за инфлацията. Защо се запазва съществената причина за инфлацията? Постижимо е устойчиво развитие. Успешното държавно противодействие по отношение проблеми при цени е възможно след въвеждане на необходима защита срещу щети от предоставяне на левове за ползване със срок за връщане. Защо бизнесът реално е за: да няма необходима защита срещу щети от предоставяне на пари със срок на връщане и подсигурява развитието на проблемите при цените?

Добави коментар

Водещи новини