Инфлация, криза и цена на тока: Трябва да се вдигат заплатите

  • 29 декември 2021 08:51

  • 4532
  • 6
Инфлация, криза и цена на тока: Трябва да се вдигат заплатите
© Novini.bg

Тази инфлация няма да се върне назад. Въпросът е да се мисли за повишаване на доходите - дали чрез данъчни мерки, данъчни облекчения, чрез директно повишение на доходите. Т.е има начини, по които част от тези средства, които са натрупани в бюджета заради високата инфлация, да се върнат обратно на домакинствата, които понасят тази цена. Това заяви пред БНТ икономистът Георги Ангелов от Институт "Отворено общество".

По думите му бизнесът трябва да е наясно, че при този дефицит на кадри трябва да се вдигат заплатите, за да запазят работниците си.

Мика Зайкова: Инфлацията е по-голямата заплаха от пандемията

"Скъпият ток е предизвикателство, но той също така носи ползи и приходи в държавния бюджет и с тези приходи могат всички засегнати да получат компенсация, така че икономиката да спечели. Парите ги има, въпросът е на разпределение", каза икономистът Георги Ангелов.

Сходно мнение изрази и икономистът Петър Ганев. Според него излизането от ситуацията с високите цени на тока е въпрос, свързан с намирането на работещ механизъм, а това изисква конкретни решения на експертно ниво.

Там, където има свръхпечалба, като при държавните дружества, това да бъде използвано за такива компенсатори механизми там, където се откриват дефицити и загуби, посочи Ганев.

"Лош сигнал за старта на новото правителство е да тръгва по линията на някакво ограничаване и влияние на цените, което е стъпка към един ляв популизъм. Нека го отдадем на хаос, липса на време, опит за бърза реакция", коментира Петър Ганев по повод наложения от правителството мораториум на цените на тока.

Експерт: Рекордната компенсация към бизнеса за скъпия ток не е достатъчна

Георги Ангелов допълни, че ако правителството дава компенсации, бизнесът няма причина да продължава да вдига цените.

"В механизма, по който се компенсира бизнеса трябва да е ясно, че бизнесът, който вече е вдигнал цените и си е компенсирал скъпия ток не трябва да получава толкова големи компенсации, колкото друг бизнес, който не е вдигнал цените", заяви Георги Ангелов.

България печели толкова много от износа на ток и продажбите на квоти, че може да компенсира поне за домакинствата и топлофикациите цената на газа, така че да не се стига до поскъпване за домакинствата на отоплението, коментира Ангелов по повод искането на енергийния регулатор за повишаване на цената на природния газ.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
4532 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Народа

2021.12.29 | 12:18

6
Ще го търсите Баце
Котарак

2021.12.29 | 10:38

5
Е не може всичко да се вдига. Вдидат цените на газ, сирене, ракия и к'вото още се сетиш. Това малко ли е? Заплатите, друг път!

2021.12.29 | 10:26

4
Пффф.. ако можеше със закон да се вдигне покупателната способност Венецуела щеше да е най-богатата държава в света. Единствения начин да се справим с проблемът е да оставим икономиката на пазара. За съжаление с всеки ден вървим към все повече такива измислени мерки и колкото повече се влошават нещата, толкова повече четем как някой в правителството ще въведе още нови "мерки".
ivancho

2021.12.29 | 10:04

3
че вдигайте де, някой пречи ли ви !?!? ние сме ЗА
Гйошкхт

2021.12.29 | 09:23

2
Никой не иска да вдига заплатите Правителството трябва да вдигне минимална заплата на750лв
Jfj

2021.12.29 | 09:18

1
Тези паляци не са "икономисти", а са неграмотници!! Ако са икономисти, биха дали идея да се подкрепи бизнеса, като се върнат част от милиардите на държавните Енерго смукачи-НЕК и БЕХ-натрупани от високите цени, към бизнеса! Защото унищожи ли се икономиката на България-заминава си и държавата!!! А за това ще са виновни "харвардските" лъжльовци и комунделските им ментори, подкрепени от Ушатия педал.

Добави коментар

Водещи новини