Любомир Дацов: Отделянето на растежа и иновациите е безсмислено и е грешка

  • 07 декември 2021 10:44

  • 1820
  • 1
Любомир Дацов: Отделянето на растежа и иновациите е безсмислено и е грешка
© Кадър БТВ

Идеята за министерство на държавните предприятия беше абсурдна, каза пред БНР финансистът Любомир Дацов.

Той определи като безсмислено отделянето на растежа и иновациите от Министерството на икономиката. Това по думите му създава двойна администрация и ще доведе до загуба на координацията между двете бъдещи министерства.

Прави се грешка със създаването на второ министерство, „независимо колко хубаво е името – растеж и иновации“, категоричен е финансистът. Дацов припомни своя идея трудът да се прехвърли от МТСП към министерството на икономиката.

„Най-голямо предизвикателство, независимо че непрекъснато акцентираме върху социалните аспекти, всъщност са проблемите с труда. Най-големите предизвикателства пред нас в следващите 20 години са трансформациите в сферата на труда.“

Чиновниците в България – в централното управление, са 56 хиляди, няма как да съкратите 30 000, изтъкна още Любомир Дацов относно заявеното от Асен Василев намерение за намаляване на държавната администрация.

Даниел Лорер: Очаквам до броени дни да имаме редовно правителство

„Заедно с общините и всички останали независими структури са някъде около 100 000. Това, което беше направено като изказване, беше по-скоро политическо изказване.“

Вкарването на дигитални административни услуги ще освободи или намали значителен брой чиновници на гише, уточни финансистът. Същевременно по думите му у нас продължава да има сфери, където услугите са абсолютно недостатъчни и недоразвити поради липса на хора.

ББР заслужава да бъде закрита, защото има само загуби и в периода на съществуването си „или е работила основно за мениджмънта си, или за определен тесен политически кръг“, коментира Любомир Дацов.

„Но там ситуацията е такава, че трябва да се загуби, ако бъде закрита.“

Управлението на частна компания и на държавата и политиката няма нищо общо, заяви Дацов в предаването „Преди всички“. Той прогнозира, че доста неща в коалиционното споразумение на бъдещите управляващи ще претърпят промяна, защото досега се залагат много неща, които са нерационални, „просто защото са се въртели в главата на някой, който няма опит“.

Теодора Александрова
1820 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Чихют Лорер

2021.12.07 | 10:56

1
Как ще е грешка, аз откъде ще ям, ако няма пост за мене?

Добави коментар

Водещи новини