Мартин Димитров: Проектобюджетът на Белчев няма да може да се използва

  • 02 декември 2021 10:09

  • 985
  • 4
Мартин Димитров: Проектобюджетът на Белчев няма да може да се използва
© Булфото

Проектобюджетът, подготвен от служебния финансов министър Валери Белчев, няма да отговаря на структурата на правителството, която ще бъде предложена декември, подчерта в интервю пред БНР икономистът и депутат и в 47-ото НС Мартин ДимитровМартин Димитров Мартин Димитров е български политик, председател на СДС от декември 2008 г., съпредседател на ПГ на от „Демократична България“. Той участва в коалиционните преговори на тема „Финанси”.

Димитров се позова на практиката в най-новата ни история и прогнозира, че ще се приеме нов бюджет.

„И е логично да има друга структура. Приоритетите са различни, подходът е различен. При това положение проектът на Валери Белчев няма да може да бъде използван. Ще трябва да бъде изготвен нов проект на бюджет за 2022 г.“

Важно е хората да не усетят сътресения покрай процедурите за приемане на новия бюджет, посочи икономистът. По думите му всички възможни дни през декември трябва да се използват за изработването на новия бюджет и януари той да бъде приет.

„Ситуацията позволява януари да бъде приет бюджетът и да няма по-голямо закъснение.“

Мартин ДимитровМартин Димитров Мартин Димитров е български политик, председател на СДС от декември 2008 г., съпредседател на ПГ на определи като ключово предложението да не се увеличава общата данъчна и осигурителната тежест. Запазването на данъците и дори тяхното намаляване – например отпадането на данък уикенд, ще създаде добра среда за растеж в сложната среда, в която се намираме, посочи той.

Мартин Димитров с коментар кога ще се нормализират цените на тока

По темата за вдигането на максималния осигурителен доход икономистът е на мнение, че първо трябва да се запушат пробойните в бюджета, хората да видят, че техните пари не се крадат и тогава да се мисли по този въпрос. Въпросът остава отворен. 

Икономистът поясни позицията си, че парламентът и правителството трябва да предприемат всички възможни и разумни действия, за да не се увеличава цената на тока за битовите потребители от началото на следващата година, а за небитовите - да бъдат предвидени компенсации.

„Защото те наистина са в много тежко положение, особено малкият бизнес, и не трябва да позволяваме тези хора в кризата да фалират.“

Димитров съобщи, че в рамките на преговорите е постигнато съгласие да се направи одит на процеса по несъстоятелност на КТБ.

Финансовият министър: Планираме минимална пенсия от 370 лв. и COVID добавка от 60 лв.

„По мое предложение ще има одит на процеса по несъстоятелност на Корпоративна търговска банка. Това се съгласихме на преговорите. За мен КТБ и цялата процедура по несъстоятелност е една черна дупка. Нищо не можахме да разберем - какво се случва, защо се случва, защо малка част от парите, които трябваше да бъдат върнати, са върнати“, коментира още Мартин ДимитровМартин Димитров Мартин Димитров е български политик, председател на СДС от декември 2008 г., съпредседател на ПГ на в предаването „Преди всички“.

Според Димитров въпреки наличието на хиляди документи, „един добър одитор може да се захване, в рамките на една година да свърши тази работа и ние всички да имаме картината накрая какво се е случило“.

Димитров допълни, че „това е една от темите, които в България ужасяват страшно много хора“.

Как ще се осигури обещаният ръст на пенсии, майчински и заплати?

Относно идеята за ротация на председателите на Народното събрание Мартин ДимитровМартин Димитров Мартин Димитров е български политик, председател на СДС от декември 2008 г., съпредседател на ПГ на отбеляза:

„Нищо страшно няма в това. Въпросът е друг обаче – не знам дали тези хора си дават сметка, че председателят на парламента трябва много добре да се справя със сложно законодателство и със сложния правилник за работа.“

Теодора Александрова
985 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2021.12.02 | 10:39

1
'например отпадането на данък уикенд' - да разрешим по-богатите да не плащат данък и да ползват служебни неща (коли, имоти, апартаменти, ...) за лични цели. Хитро - това като лява мярка ли е или като спасяване на бизнеса? За бедните обаче няма да има намаление. Честита ви промяна.

2021.12.03 | 22:07

4
Не си разбрал, ве, шефът ще ти дава да караш служе6ната кола до служе6ната вила и да е6еш там секретарката... Служе6но.
Пхахаха

2021.12.03 | 22:06

3
Какъв "икономист" е алилуята?
Вальо Панайотов

2021.12.03 | 10:32

2
От уж Демократична България винаги се изказват неподготвени по всяка тема! Какво разбира от бюджет и финанси този Мартин Димитров, за да говори по темата? Аман вече от слугите на олигарха Иво Прокопиев!

Добави коментар

Водещи новини