Ето с колко скача цената на такситата в София

  • 25 ноември 2021 15:29

  • 1068
  • 0
Ето с колко скача цената на такситата в София
© Булфото архив

Нови по-високи цени на таксиметровите услуги в София одобри Столичният общински съвет на днешното си заседание.

Минималната дневна тарифа от 1 януари вече става 1,05 лв., а максималната - 1,78 лв. Минималната цена за 1 км. нощен пробег става 1,21 лв., а максималната 2,19 лв./км., прие още общинският съвет.

Цената на такситата в София скача

"Това решение е икономически обосновано и е в полза на шофьорите, за да могат те да имат нормален доход и да издържат на повишените цени, но прелемът не е в тях, а в собствениците", заяви по този повод независимият общински съветник Борис Бонев.

Той бе категоричен, че има проблем с това, че Столична община може да регулират цените, но не и да определя условия за качеството на услугата. Според него сегашният начин на регулация на този пазар не е добър. Бонев предложи или да има пълен контрол на таксиметровите услуги, фиксирани цени и лицензионна дейност с ограничени разрешителни, или да се мине на изцяло свободен пазар.

"Цените се променят, тъй като има три фактора - натрупаната инфлация от последната актуализация, както и прогнозната такава, и безспорно цените на природния газ по данни на КЕВР. Всички останали претенции сме оставили възможност да бъдат доказани от бранша. Не спорим, че Законът за автомобилните превози ни задължава да актуализираме цените, но за съжаление, не е казано как", обясни председателят на транспортната комисия Карлос Контрера.

Той напомни, че от общината са се опитали да предложат законодателни промени, но те така и не се приели от Народното събрание. 

Мая Йорданова
1068 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини