Противоепидемичните мерки затрудняват пътуващи между България и Румъния

  • 24 ноември 2021 13:58

  • 1437
  • 0
Противоепидемичните мерки затрудняват пътуващи между България и Румъния
© bulphoto (архив)

Нереципрочни противоепидемични мерки затрудняват пътуващи в българо-румънския трансграничен регион.

Пиар експертът от Българо-румънската търговско-промишлена палата в Русе Гергана Илиева коментира пред БТА, че причината е изискването от българските власти при влизане у нас от Румъния да се представя не само зелен сертификат, но и задължителен PCR-тест.

Стотици румънци излязоха на протести срещу ограничителните мерки

"От България в Румъния можеш да влезеш само със зелен сертификат за ваксинация. При прибирането обратно у нас българската страна изисква и отрицателен PCR-тест. Ако нямаш изследването, пътуващият се поставя под карантина. Тя отпада ден, след като данните от PCR-теста бъдат вписани в националната информационна система", обясни Илиева.

Изпълняващият длъжността директор на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Русе д-р Искра Генева коментира, че Румъния е в т.нар. "червена" зона и такова е изискването според заповедта на Министерството на здравеопазването на България. Това не важи за трансграничните работници, за шофьорите на автобуси, за собственици на фирми, които имат офиси от двете страни на реката, както и за водачите на транзитно преминаващите камиони.

"Изискването за PCR-тест много затруднява обикновените хора. Например, ние, които живеем по границата, сме свикнали да ходим често до Румъния по различни причини. Някои имат приятели, а други - бизнес. Обаждат ни се най-различни хора от България, които питат каква е ситуацията с пътуването до Румъния. Казваме, че лесно може да се стигне до там, но при завръщането в България се иска и тест, което донякъде отказва хората да пътуват", обяснява Илиева.

Отделно, цената на теста допълнително оскъпява пътуването.

"Когато излезе тази заповед миналия месец, попитахме официално Министерството на здравеопазването на България, тъй като решихме, че не сме разбрали правилно. От там ни отговориха, че това е изискването - и зелен сертификат за ваксинация, и PCR-тест", каза Илиева.

Пред пункта на РЗИ на ГКПП "Дунав мост" са Красимир и Борислав. Обясняват, че двамата са от София и са пътували за ден до Букурещ.

"Имам клиент от България, който има офис в Букурещ. Отидохме на оглед. Видяхме се с хората точно за 20 минути и си тръгнахме. Имаме си ваксини, но сега ни карат да си правим тестове. Нали искаха ваксинация. За какво се ваксинирах тогава, за да си правя сега PCR-тестове и да им давам по 100 лева. И сега на клиента трябва да му пиша още 200 лева в сметката заради тестовете, това ли да направя...", каза 47-годишният Красимир.

Той дава пример как в други държави се минава само със зелен сертификат.

"По-миналата седмица бях в Истанбул и нямаше проблем", обясни Красимир.

Живко Ангелов също бил по работа в Румъния. "Имаме ваксини, но ни искат и тест", каза мъжът.

Русенци се оплакват, че ще е трудно да посетят и Коледния базар в Букурещ, който в последните години се превърна в любима дестинация за българи. Причината е, че ще им излезе много по-скъпо заради изискването за теста.

"В нашето четиричленно семейство всички сме ваксинирани - включително и двете ни деца, които са на 13 и на 15 години. Всяка година посещаваме Коледния базар в Букурещ. В някои години и по няколко пъти, защото приятели ни казват - "Хайде да ни водите на базара в Букурещ".

Спад на новите случаи на COVID-19 в Румъния

И сега какво се получава - за всяко ходене, освен необходимите разходи, трябва да платим и допълнително 400 лева за PCR-тестове", обясни Диян Великов.

Мая Йорданова
1437 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини